Sproščeno, kreativno in ... kakovostno!

Piše: Fotografije:

Diversity Festival Med 24. in 30. julijem v Trstu

V Trstu bo 24. julija zaživel Diversity Festival (festival raznolikosti), ki ga letos gostijo mladi iz DM+ (Društvo mladih Slovencev v Italiji), glavni soorganizator festivala pa je mladinska mednarodna organizacija YEN (Youth of European Nationalities). Bogat program pobude, ki bo potekala med 24. in 30. julijem, so predstavili odborniki DM+ v Peterlinovi dvorani v četrtek, 6. julija. Festival bo sledil letni temi – sinergiji, ki so si jo zastavili pri društvu. Poleg organizatorjev in članov DM+ pričakujejo na festivalu 32 mladih pripadnikov drugih evropskih manjšin. Delavnice, ki bodo potekale v Peterlinovi dvorani na ulici Donizetti in v sejni sobi Borisa Raceta – Žarka na ulici San Francesco, bodo zato v angleščini. Vsebine bodo kreativnega in sproščenega značaja, še vedno pa na kakovostni ravni, je na tiskovni konferenci povedala predsednica društva Katja Canalaz in dodala, da so se odločili za umetniške in multimedijske delavnice. Te je podrobneje predstavil podpredsednik društva Alex Frandolič. Katja Stojnić bo vodila delavnico Radijska zgodba s poudarkom na produkciji podkasta (angl. podcast), ki je danes uveljavljeno multimedijsko sredstvo komuniciranja. Udeleženci bodo med drugim podkast tudi snemali in ga predstavili ob koncu festivala. Urška Bradaškja Morato bo mentorirala gledališko delavnico in se osredotočila predvsem na pomen komuniciranja preko telesa. Ta delavnica bo neposredno povezana z delavnico scenografije in jo bo vodila Giovanna Bressan. 

Diversity Festival pa bo tudi priložnost za spoznavanje različnih stvarnosti in odprtih vprašanj manjšinskih narodnih skupnosti po Evropi, seveda tudi naše, ki letos gosti festival. Odbornica Martina Bearzi je povedala, da bo uradno odprtje 25. julija ob 10. uri v Narodnem domu, kjer bo poleg uradnih pozdravov udeležence nagovoril filozof Jernej Šček. Predstavil bo slovensko narodno skupnost v Italiji in podal kritičen razmislek o osrednji temi – sinergiji. Gostje si bodo nato ogledali nov center Stik, ki ga bodo uradno (a začasno) odprli 13. julija v Narodnem domu. Na programu je tudi voden ogled mesta Trst, sprostitev na morju in pogostitev v tipični osmici na Krasu.

Festival se bo sklenil z družabnim večerom, na katerem bodo priredili priljubljeno tržnico “exchange market”, ki si jo je zamislil YEN. To bo pravi “okus manjšin”, saj bo vsak predstavnik manjšine ponudil nekaj tipičnega (pijačo ali hrano) iz svojih krajev.

Mednarodni festival podpira več partnerjev, med drugim Svet slovenskih organizacij, Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Slovenska prosveta, Zveza slovenskih kulturnih društev, Spretno(ra)sti, MOSP, financira pa Zadružna kraška banka, Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Avtonomna dežela FJK.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme