Sprejem slovenskega Generalnega konzulata ob dnevu državnosti

Ob tej priložnosti je Generalna konzulka Vlasta Valenčič Pelikan še zadnjič nastopila v tej svoji diplomatski vlogi, saj ji bo konec meseca potekel mandat, nadomestil pa jo bo nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.
V svojem poslovilnem nagovoru je slovenska diplomatka izpostavila, da si je med svojim službovanjem v Trstu vseskozi prizadevanla za enostavno komunikacijo in reden dialog za dosego zastavljenih ciljev. Verjame, da ji je to uspelo, saj je s predstavniki italijanskih oblasti slovenski konzulat kontinuirano in odlično sodeloval, kar je prispevalo k graditvi vse boljšega sodelovanja med Slovenijo in Italijo. Med prioritete svojega opravljenega mandata je uvrstila tudi zagovarjanje stališč slovenske narodne skupnosti v Italiji, saj “Slovenija je tam, kjer so srčni ljudje, ki so pripravljeni promovirati Slovenijo, njeno identiteto in kulturo ne glede na lastne interese in želja”. Na Pomorski postaji so bili kot vsako leto prisotni predstavniki javnih in vojaških inštitucij (med temi so izstopali so tržaški prefekt Alessandro Giacchetti, tržaški župan Roberto Cosolini in deželni odbornik Furlanije Julijske krajine Roberto Molinaro ter nekateri župani okoliških občin) ter manjšinskih organizacij.
Kulturni program je uvedel mladi harmonikar Rok Zupančič, učenec slavnega Denisa Novata. In ravno Novato je bil slavnostni gost večera, saj mu je sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Zvone Žigon v imenu ministrice Ljudmile Novak izročil priznanje Republike Slovenije za izredne glasbene dosežke v četrtstoletnem delovanju. Kulturni program je zaokrožilo tudi odprtje razstave slovenske ilustratorke in likovne umetnice Marije Prelog.
Sklepne besede družabnega večera pa so pripadale tržaškemu županu Robertu Cosoliniju, ki je izpostavil, da so se sadovi dobrih odnosov med Slovenijo in Italijo kazali tudi v Trstu, kjer je bilo pred dvema letoma pomembno spravno srečanje treh predsednikov. Sodelovanje med državami in posledična odprtost do slovenske narodne skupnosti pa se ne kaže le v velikih dejanjih, temveč tudi v majhnih korakih. Župan se je Generalni konzulki zahvalil za opravljeno delo in ji zaupal, da je bilo njeno delo dragoceno ne samo za Slovence ampak za celotno prebivalstvo mesta Trst.
IG
 

Trst - V torek, 26. junija, je bil na tržaški pomorski postaji tradicionalni sprejem Generalnega konzulata Republike Slovenija ob dnevu državnosti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme