Špice še naprej Kras, Jadran in Sloga Tabor

Spet se je začelo. Po tem našem krajšem premoru se vrača tudi športni kotiček, v katerem tokrat poročamo o začetku sezone pri nas. V treh osrednjih ekipnih panogah, v katerih se tekmovanja v bistvu ujemajo s potekom šolskega leta, smo tik pred startom prvenstev, malodane vse slovenske postave so kajpak že na pripravah. Poglejmo, kaj nas v športni sezoni 2012/2013 sploh čaka.
Nogomet. Kras se pripravlja na krstni nastop v meddeželni D ligi, v katero se je vrnil po enoletnem igranju v vicah elitne deželne konkurence (na sliki slavje Krasa za napredovanje v D ligo). Repenci vadijo že skoraj mesec dni, bili so tudi na plodnih pripravah na Rogli, konec tedna bodo šli v boj za četrtoligaške točke. Letos so najviše postavljeno društvo v tržaški pokrajini, Triestina je po stečaju namreč pristala komaj v elitni ligi ob boku San Luigija. V promocijski ligi bosta tudi v novi sezoni tekmovali štandreška Juventina, ki ne skriva visokoletečih ambicij, in kriška Vesna, ki bo vrednotila zlasti mlade iz domačega pogona. V prvi amaterski ligi bosta na startu Primorec in Sovodnje, v drugi kategoriji Breg, Primorje in Zarja (ki je zamenjala trenerja že… dan pred začetkom treningov, Žeželj namesto Tula), v tretji amaterski ligi pa je ob Mladosti novost gropajsko-padriška Gaja, ki se vrača s svojim moštvom na prizorišče po poldrugem desetletju.
Košarka. Jadran, Bor, Breg in Kontovel so ravno tako že na delu. Do začetka tekmovanj manjka sicer še dober mesec. Jadranovci bodo še naprej slovenski zastavonoše v državni C-ligi. Kot kaže, so se sanje o vrnitvi Jana Budina razblinile, v primerjavi z lansko sezono je zmanjkal še Spigaglia. Na svojem mestu pa ostajata Franco in Malalan, ki sta bila pod vprašajem. Novi trener je Andrea Mura, ki ga čaka težka naloga, saj bo ponoviti lansko sijajno prvenstvo vse prej kot lahko. Stopničko niže, v deželni C-ligi, želita biti Bor in Breg še dalje v ospredju. V Dolini so po dveh izgubljenih finalih spet sestavili zelo konkurenčno moštvo, ki ga vodi novi krmar Klemen Kladnik. Medtem ko išče delodajalca na višji ravni, z Brežani trenira celo nekdanji slovenski reprezentant in do letos evroligaš, veteran Goran Jagodnik. V Borovem taboru so pomladili postavo in skoraj v celoti zaupajo doma vzgojenim košarkarjem, na klopi je ostal trener zadnjih dveh sezon Boban Popovič. Kontovelci, ki jih trenira povratnik Mario Gerjevič, pa bodo v D ligi tudi letos igrali sebi v zadovoljstvo, ekipa pa je tudi neke vrste rezervoar mladincev za Jadranovo člansko vrsto.
Odbojka. V prvi vrsti je seveda Sloga Tabor, ki bo drugo sezono zapored igrala v moški državni B2 ligi. Lansko garnituro, ki je zanesljivo dosegla obstanek v prvenstvu, so okrepili s Kristjanom Stoparjem, ki se po več letih na drugoligaški ravni v Venetu vrača v matični klub, Goričanom Filipom Hledetom (Olympia) in Furlanom Stefanom Sirchom (ex Val). Šesterka s potrjenim trenerjem Luciom Battistijem, nekdanjim prvoligašem Gregorjem Jerončičem in vsemi ostalimi bo še naprej špica našega športnega gibanja v moštvenih panogah. V ženski C ligi bo slovenska reprezentanca Zalet, ki ga vodi novi trener Edi Bosich. S podobno postavo kot lani bodo dekleta skušale izboljšati lansko uvrstitev, po možnosti preko preboja v skupino za napredovanje. V žensko D ligo pa sta bila po repesaži naknadno vključena Zalet D in Soča/Govolley. Pri moških bodo slovenski zastopniki v C ligi Olympia, Soča in Val, v D ligi pa mlajši ekipi Olympie in Sloge ter Naš Prapor.
HC

Spet se začenjajo prvenstva domačega športa

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme