Solze sreče (Breg) in grenkobe (Kras)

O občnem zboru Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, slovesu – ganjenega – dolgoletnega predsednika Jureta Kufersina in imenovanju novega prvega moža športne krovne organizacije Ivana Peterlina prihodnjič. Tokrat ravno tako o solzah, ki pa so jih točili iz različnih, tekmovalnih razlogov.
V nedeljo, na dan, ko so odprli volišča, sta padli prvi dve odmevni dokončni sodbi v amaterskih ligah za sezono 2012/2013. Kras po enem samem letu v meddeželni, sicer že polpoklicni D ligi zapušča to ugledno tekmovanje, saj je po porazu s 3 proti 1 v Padovi proti San Paolu in nekaj neugodnih okoliščinah na drugih igriščih dva kroga pred koncem že matematično obsojen na izpad v deželno elitno ligo. V repenskem taboru so se tako morali sprijazniti z bridkim razpletom, pri Bregu pa se tri kroge pred koncem prvenstva druge kategorije veselijo zgodovinskega napredovanja v prvo amatersko ligo, sploh prvega za dolinski klub. Odločilna je bila nedeljska zmaga v Dolini proti drugouvrščenemu Turriacu/Foglianu z 2 proti 0, dejansko pa je bila to le češnja na torti sijajne, neponovljive sezone za Brežane.
Začnimo pri solzah grenkobe. Potem ko so četrtoligaško prvenstvo okusili že pred dvema letoma, so pri Krasu pred letošnjo sezono zagotavljali, da napak izpred dveh let ne bodo ponovili. Tedaj so zaupali tržaškim nogometašem, protagonistom prvega napredovanja iz elitne lige, letos pa so iskali okrepitve v soseščini. Dejansko pa so se dobri dve tretjini prvenstva kljub temu mučili na dnu, porazi so se vrstili, pozimi pa je uprava dodatno posegla na kupo-prodajni borzi, da bi ojačila moštvo. Trener lanskega prestopa Sergej Alejnikov se je umaknil, njegov naslednik, Puljčan Dragutin Ristić, pa je zdržal mesec dni. Februarja so zaupali nekdanjemu selektorju mlade slovenske državne reprezentance Branku Zupanu, koordinatorju Krasovega mladinskega sektorja. Z njim in vrsto kakovostnih dodatkov na igrišču je ekipa doživela pravi preporod, vendar bilo je očitno prepozno, da bi se lahko še dokopala do dodatnih tekem play-outa za obstanek.
Škoda predvsem zato, ker je D ligo lažje ohraniti kot spet naskakovati (glej Triestina), sploh pa je zahtevno četrtoligaško prvenstvo izjemna izložba za naš nogomet in ves naš šport. Roko na srce, na repenskem pravokotniku smo videli res odlične ekipe, ki so pokazale tudi vrhunsko organizacijo klubov. Kaže, da bo Krasov odbor vztrajal po ambiciozni poti, tudi ker veliko vlaga v mladinski pogon združenih ekip. Načrtovanje nove sezone naj bi temeljilo na potrditvi strokovnjaka Zupana, mogoče tako za člansko vrsto kot za mladinski sektor. To bi bila nedvomno najboljša izbira.
Iz Repna v Dolino, kjer pa smo bili priča solzam sreče. Pri Bregu so pred sezono zbrali kakovosten igralski kader, ki je ob vodstvu izkušenega trenerja Lorenza Cernute odkrito ciljal na veliki met, preskok v kakovostnejšo prvo amatersko ligo, ki je na zelenici pod dolinskim županstvom še niso okusili. Enajsterica je celo leto dobesedno korakala višji ligi naproti, z izrednim napadom je nasprotnike mlela kot valjar, pravih kriznih obdobij dejansko ni doživela. V noči med nedeljo in ponedeljkom je bila velika “fešta”, zdaj pa pri Bregu že razmišljajo o novi pustolovščini. Ob predanosti zanesenjakov, ki že vrsto let vodijo nogometno sekcijo, bodo nalogi bržkone kos. Za zdaj iskrene čestitke in dobro proslavljanje zgodovinskega dosežka vse do priljubljene majence!
HC

Uspehi in padci na naših nogometnih igriščih

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme