Slovesno praznovanje Karmelske Matere Božje v Mažeruolah

Piše: V. J.

V Mažeruolah, gorski vasici nad Tavorjano pri Čedadu, so v nedeljo, 16. julija, slovesno obhajali farni praznik Karmelske Matere Božje. V cerkvi so ji postavili oltar ter se s pesmijo in molitvijo, ki jo je vodil diakon Leopoldo, pripravljali na praznik. Moženci so s posredovanjem Društva E. Blanchini iz Čedada tokrat povabili medse cerkveni zbor iz Devina, da je pel pri slovesni dopoldanski maši, ki jo je daroval domači župnik iz Tavorjane, don Cyriacus Elleleh, ki prihaja iz Nigerije. V homiliji je izpostavil, naj nas praznik Karmelske Matere Božje spodbuja k izražanju hvaležnosti za vse dobrote, ki jih prejmemo po Marijini priprošnji, medtem ko nas evangelij o sejalcu opozarja, da Bog obilno seje, na nas pa je, da skušamo biti dobra, globoka zemlja, ki obrodi bogat sad.

Cerkveni zbor iz Devina, ki je tokrat pel ob spremljavi in pod vodstvom Lucije Lavrenčič, ker je bil devinski organist Herman Antonič drugače zadržan, je pel Vodopivčevo Mašo v čast sv. Katarini in ljudske Marijine pesmi, kar se je pokazalo kot prava izbira, ker so starejši verniki pripevali, npr. ko so za uvod zapeli Lepa si, lepa roža Marija ali za sklep, ko se je ravno oglašal opoldanski zvon, Je angel Gospodov. Tudi stare Marijine pesmi, ki jih je zbor zapel po maši, so jim bile znane in, kot so povedali, so jim spominjale na že davne čase, ko se je te pesmi pelo tudi v Mažeruolah.

Kot veleva lepa slovenska navada, se je praznik nadaljeval za cerkvijo, kjer so devinski pevci na povabilo domačinke, občinske odbornice Miriam Macorig, zapeli še vrsto slovenskih ljudskih pesmi in zlasti starejši ljudje so se jim pridružili s petjem. Nastalo je tako lepo vzdušje, ki ga zna ustvariti le pesem, tako da so se cerkvene pevke in pevci iz Devina poslovili od te lepe gorske vasice z najlepšimi vtisi in obljubo, da se bodo še kdaj vrnili.

Praznik Karmelske Matere Božje v Mažeruolah se je nato nadaljeval še s popoldanskimi pobožnostmi, petjem litanij in procesijo z lepo okrašenim lesenim Marijinim kipom po vasi.

Preberi tudi

Za človeka gre

Kristjani in družba

Za človeka gre

21.01.2024
“Visita ad limina apostolorum”

Kristjani in družba

Preračunljivost

Kristjani in družba

Preračunljivost

04.02.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme