Slovenski avtorji gostje na Češkem

V dneh 11.6. – 16.6.2012 so se udeležili 5. Mednarodnega festivala Evropski pesniki v živo. Festival prireja avtorsko združenje Ob robu/Stranou (http: //festivalstranou. webnode. cz/) z domicilom na Češkem, s skromnimi sredstvi, za dokaj obsežen slovenski del programa vsako leto skoraj brez vsakršne finančne podpore ustreznih institucij iz Slovenije. Je pa med rednimi podporniki programa npr. slovensko veleposlaništvo v Pragi. Udeleženci – bilo jih je trideset – letos prihajajo iz štirih držav (Češka, Slovenija, Slovaška, Poljska). Festival se je odvijal v krajih, ki imajo posebno simboliko ali zgodovinski pomen. V Klementinumu, eni najstarejših knjižnic v Evropi, je bil skupni nastop čeških in slovenskih članov PEN; nastopali so kantavtor Jirí Dedeček, sicer predsednik češkega PEN, pesnik in kantavtor Vladimír Merta, pesnica Jana Štroblová, pesnik Jan Tesnohlídek, pesnika Marko Kravos (nekdanji predsednik slovenskega PEN) in Ivo Frbežar. Sledil je večer v Knjižnici Vácalava Havla, nato pa se je program preselil v bližnje historično mesto Beroun (od koder je bil npr. sloviti dirigent V. Talich, leta 1908 ustanovitelj Slovenske filharmonije) in na grad Krakovec (od tod je verski reformator Jan Hus krenil na sojenje v Konstanco, kjer so ga 1411 sežgali na grmadi).
Festival združuje ne le literate, pač pa tudi gledališče in glasbo. Letošnja novost je tematska razstava, namenjena simbiotični povezavi izbora iz svetovne poezije in fotografije; razstava z naslovom Hlevska lirika je skupno delo mednarodno uveljavljenega fotografa Jindricha Štreita (pred kratkim je razstavljal v Ljubljani v galeriji NLB) in pesnika Zdeneka Volfa. K razstavi je na voljo tudi istoimenska monografija.
Ob petletnici festivala je izšla več kot štiristo strani obsegajoča antologija s prispevki iz obdobja 2008-2012. Publikacija je v češkem jeziku, objavljenih pa je štiriinpetdeset avtorjev iz petih držav. Med njimi je kar petnajst slovenskih pesnikov, poleg že prej imenovanih npr. še Stanka Hrastelj, Milan Vincetič, Meta Kušar, Zoran Pevec, Ivo Stropnik, Alenka Jenstrle Doležal, Peter Kolšek, Mateja Bizjak Petit. Izid publikacije je podprl Forum slovanskih kultur iz Ljubljane, lahko pa jo berete tudi tukaj:
http: //www. machart-books. cz/stranou_evropsti-basnici-nazivo/
V prihodnjih dneh bo gradivo dostopno še na e-čitalniku. Antalogija tako po vsebini kot po obsegu potrjuje visoko kakovostno raven festivala, je pa tudi prevajalski dosežek, saj je veliko večino del bilo treba prevesti.
Peter Kuhar

Na Češkem je prejšnji teden gostovalo šest slovenskih avtorjev, in sicer pesniki Marko Kravos, Ivo Frbežar, Andraž Polič, Ana Rostohar, pevka Melita Osojnik ter igralka Nataša Burger.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme