Šport

Slovenske športne igre – začetek našega športa

Slovenske športne igre – začetek našega športa

60-letnica organizirane športne dejavnosti pri nas

V soboto, 24. novembra, so se na Stadionu 1. maja v Trstu spomnili 60-letnice organizirane športne dejavnosti pri nas. Na pročelje stavbe v Borovem športnem centru, kjer je bilo središče najprej športnega dne, nato športnega tedna in končno slovitih Slovenskih športnih iger, so odkrili ploščo v trajen spomin. Ni naključno, da je spominsko obeležje odkrila ravno Olga Pavletič, vdova Bojana Pavletiča, pobudnika in ‘“velikana našega športa”’, kot ga je označil predsednik Združenja slovenskih športnih društev v Italiji Ivan Peterlin. Ravno ZSŠDI in spletna stran Slosport sta si omislila dogodek ob 60-letnici prvega športnega dne Slovencev v Italiji iz leta 1958 (potekal je prve dni novembra ob praznikih), iz katerega so se nato razvili omenjeni športni dnevi, nato SŠI in dalje ves zamejski šport, kot ga poznamo danes. Peterlin je v svojem posegu med drugim poudaril, da si v Pavletičevih časih nikakor niso domišljali, da bi to slovensko organizirano športno gibanje v Italiji v letih lahko doseglo tak razmah, razvejanost in rezultate, kot jih dejansko je.
Na prireditvi so spomine obujali nekateri tvorci tistih začetkov konec petdesetih let, Franko Drasič, Učo Jurkič, Pino Lakovič, Bruno Križman, Vojko Miot, Nino Patrizio, Aldo Rupel, Norči Zavadlav in že omenjena Olga Pavletič ter Ivan Peterlin. Pričevanja so bila zelo sočna in dragocena, številna publika jih je cenila. Ob tem mejniku ne moremo mimo prispevka novinarja, pisatelja, športnega delavca in danes urednika internetnega portala Slosport Branka Lakoviča, ki je ob 60-letnici Športnih iger kot simbol tega kolesja tudi kandidat za Osebnost meseca novembra Primorskega dnevnika in Primorskih novic.
Kaj pa morajo današnji rodovi vedeti o Športnih igrah? Športni dan je potekal od leta 1958 do 1961, do 1965 so prirejali športni teden, med leti 1966 in 1975 pa so bile Slovenske športne igre. Posamezne vasi in okraji, športna ter kulturna društva in organizacije so sodelovali s svojimi ekipami in zbirali točke v različnih panogah, teh je bilo sprva sedem, število pa je nato v letih zraslo. Dogajanje je bilo razpršeno po več tekmovališčih, pristopali so tudi Slovenci iz goriške in videmske pokrajine. Iz enot, ki so tekmovale na SŠI, so se razvila ali rodila številna slovenska društva, ki so dejavna še danes. Med nastopajočimi na Igrah pa so bili tudi številni športnice in športniki, ki so pozneje postali prvoligaši ali celo državni reprezentanti.
HC

08.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!