Slovenija je prava kolesarska velesila!

Piše: HC 

Po zmagi Tadeja Pogačarja na Touru

Tadej Pogačar je premočno osvojil svoj drugi zaporedni Tour, Slovenija pa potrjuje, da je kolesarska velesila. Še ne 23-letni šampion iz Komende je v nedeljo v Parizu proslavljal nadvse zasluženo lovoriko na najtežji in najprestižnejši krožni dirki na svetu. Adut moštva UAE Emirates je po lanski drami v predzadnji etapi v dvoboju s Primožem Rogličem letos s konkurenco opravil nadvse briljantno in suvereno, na trenutke se je zdelo, da celo prelahko. V resnici je Pogi sijajen kolesar, ta čas v vrhunski formi. V primerjavi s prejšnjo sezono je še stopnjeval učinek na kronometer, letos je namreč že v peti etapi z uspehom v vožnji proti času nakazal, da bo absolutni gospodar tritedenske francoske pentlje. Domov se vrača z zanesljivim končnim slavjem in tremi etapnimi zmagami, prvi je skozi cilj privozil tudi v dveh najzahtevnejših pirenejskih etapah, ko ga najbližji zasledovalci niso in niso mogli napasti, kaj šele presenetiti. Zanimivo, tudi ker Tadej ni imel za sabo posebno močne ekipe, je bil pa preprosto in nesporno tekmovalec številka ena. Med drugim bo za drugo slavje na Touru v desetih mesecih v moštvu, ki ga vodi nekdanji italijanski vrhunski kolesar Giuseppe Saronni, razdelil nekaj več kot 600 tisoč evrov.

Po sklepnem dejanju na Elizejskih poljanah sta z njim na zmagovalnem odru stala Danec Jonas Vingegaard, ki je zaostal pet minut in 20 sekund, in Ekvadorec Richard Carapaz, čigar zamuda pa je znašala debelih sedem minut.

Že uvodoma smo zapisali, da Slovenija ohranja mesto svetovne kolesarske velesile. Primož Roglič, ki je bil med favoriti, se je sicer moral predčasno posloviti zaradi posledic hujšega padca. Poznavalci menijo, da bi v normalnih pogojih bili spet spremljali slovenski dvoboj za rumeno majico. Dveh nadvse uglednih etapnih uspehov pa se je veselil tudi Matej Mohorič, ki je bil na končni skupni lestvici 31. Prav v Parizu pa je svojo najboljšo uvrstitev v 20 dneh letošnjega Toura dosegel s četrtim mestom Luka Mezgec.

Daleč pod pričakovanji je bil nastop italijanske odprave po Franciji. Med najboljšimi v skupnem seštevku ni bilo nikogar, v domovino se vračajo brez etapne zmage, konkurenčni niso več niti v sprintu. Čast je skušal rešiti z nekaj vidnimi uvrstitvami vedno prizadevni Sonny Colbrelli.

Za poklicne kolesarje pa je zdaj že čas za boj za olimpijske medalje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme