Skupaj za zdravstvo, odprtih vprašanj pa je še veliko

Tudi zasedanje goriškega občinskega sveta, ki je potekalo 10. in 11. septembra, je pokazalo, da stoji mestna uprava pred številnimi odprtimi vprašanji, na katera s težavo najde primerne odgovore.
Najpomembnejša točka dolgega ponedeljkovega zasedanja je zadevala zaščito goriškega zdravstva. Večina in opozicija sta končno le sestavili skupen dokument in prvič enotno – z izjemo Gibanja pet zvezd – nastopili z jasnim stališčem v bran krajevnega zdravstvenega podjetja. Podobno stališče bi morali zavzeti za zaščito goriškega sodišča, a glasovanje so žal odložili na 24. september. V drugi točki je svet obravnaval pravilnik za javni razpis, prek katerega bi dodelili občinsko blagajno bančnemu zavodu. Šlo je za pretežno tehnične zadeve, ki so jih svetniki soglasno odobrili. V torek je bil občinski svet sklepčen samo zaradi prisotnosti opozicijskih svetnikov, saj je bilo v večini kar nekaj praznih stolov. To je s kritično opazko podčrtal tudi nekdanji podžupan Fabio Gentile. “Dejstvo je, da so večinski svetniki pogosto odsotni, ko so na dnevnem redu svetniška vprašanja”, nam je povedala občinska svetnica Slovenske skupnosti Marilka Koršič. Posegov je bilo res veliko, slovenski svetniki so – drug za drugim – postavili celo vrsto vprašanj.
Koršičeva je župana Ettoreja Romolija že spet seznanila z zadevo o dostopu do parkirišča pred otroškim vrtcem v Pevmi, ki še vedno ni rešena. Šolska vrata so se po poletnih počitnicah odprla, povečal se je promet in z njim tudi nevarnost na cesti. Župan je zagotovil, da bo dostop v kratkem urejen. Svetnica nam je povedala, da ji je inž. Ussai potrdil, da se bodo dela res kmalu začela. Marilka Koršič je spregovorila tudi o delih, ki zadevajo gradnjo dvigala na Goriški grad. Na panoju pred Bombijevim predorom (na sliki) namreč piše, da bi se morala dela končati v roku 520 dni (začetek del 23.11.2010), “v resnici pa jih je preteklo že več kot 650! Ne moremo imeti za norca ljudi! Objavo je treba popraviti”. Romoli je minimiziral, nato pa le obljubil, da bo poskrbel, da se zadeva uredi. Ob tem je napovedal, da bi moral biti do decembra letos urejen predor za pešce, kolesarje, vozila varnostnih sil in rešilce, umaknili naj bi tudi žerjale. Nedostojno je tudi videti korito pred palačo prefekture na Travniku, ki je zaradi premajhnega pretoka vode umazano in polno smeti. Župan je povedal, da je že naročil občinskim delavcem, naj pogosteje čistijo korito; vodna pumpa je očitno prešibka, za to pa je krivo podjetje, ki jo je namestilo, je še povedal župan. Travnik nasploh ni v ponos mestu in je kot osrednji trg malo izkoriščen, je še povedala Koršičeva, saj primanjkuje primerne sence, kar se je še najbolj poznalo v vročih poletnih mesecih. Cestišče je v stalnem popravilu, ker se tlak neprestano kvari. Na problem Travnika in predora je spomnil tudi svetnik DS David Peterin, ki je predlagal drugačno ureditev prometa v bližnjih ulicah.
Tretje vprašanje je Koršičeva naslovila na odbornico Silvano Romano, saj še vedno ni prejela odgovora glede deželnega prispevka za enake možnosti, ki ga občina pričakuje. “Odbornica je povedala, da je vprašanje izgubila in zato ni mogla odgovoriti… Dala sem ji fotokopijo in sedaj pričakujem odgovor”. Romanova je tudi zatrdila, da te prošnje ni vložila nobena druga občina, “v resnici pa sem se informirala in izvedela, da je občina Zagraj naredila ta korak; nekatera tamkajšnja združenja žensk so predstavila projekt deželni upravi”.
Božidar Tabaj je med drugim opozoril na krožišče v Štandrežu, ki še ni dokončano in je slabo narejeno, sploh pa po načrtu, ki se ni niti ozrl na nasvete in zahteve krajevne skupnosti. Prav tako je neurejeno “megalomansko” krožišče pri mejnem prehodu Štandrež-Vrtojba. Tabaj je povabil Romolija, naj pride pogledat, da sam presodi. Walter Bandelj je spregovoril o sredstvih EZTS za slovensko narodno skupnost, pa tudi o sredstvih, ki so bila namenjena krajevnim skupnostim. Opozoril je tudi, da je v novem naselju ob cesti, ki pelje proti Ločniku, okrog 250 stanovalcev še vedno brez metana, razsvetljave in pločnikov. / DD

Gorica. Zasedanje občinskega sveta: enotno stališče glede zdravstva, toda pomanjkljivi odgovori na svetniška vprašanja

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme