»Skupaj v istem čolnu« ob Slovesni akademiji Škofijske karitas Koper v dvorcu Lanthieri v Vipavi

Škofijska karitas Koper v petek, 18. novembra 2022 ob 19. uri pripravlja v dvorcu Lanthieri v Vipavi slovesno akademijo, kot uvod v Teden karitas in odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 28. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino pod naslovom »Skupaj v istem čolnu«.

Lansko leto je zaradi epidemije, slavnostno akademijo nadomestila okrogla miza o umetnosti in dobrodelnosti, letos pa se veselimo, da bo dogodek potekal ponovno tako slovesno kot smo bili vajeni pred omejitvami.

Navzoče bo nagovoril koprski škof dr. Jurij Bizjak, pozdravila nas bo predstavnica Občine Ajdovščina ga. Katarina Ambrožič in če bo le mogoče tudi voditeljica projekta Umetniki za karitas, ga. Jožica Ličen. Z glasbo bosta večer obogatili mladi glasbenici, ki sta si nadeli ime Duo izvir. Dogodek bo povezovala Špela Mrak. 

O projektu Umetniki za karitas, bosta spregovorili Jožica Ličen, voditeljica projekta in Anamarija Stibilj Šajn, likovna kritičarka in strokovna spremljevalka kolonije in razstav. Za prijetno druženje bodo poskrbele sodelavke Karitas vipavske dekanije. Na razstavi bo na ogled 52 likovnih del. 

Geslo kolonije in  razstav 2022/2023  »skupaj v istem čolnu« se navezuje na papeževe besede, ki jih je izrekel ob začetku epidemije in nas je želel z njimi opogumiti, da bomo zmogli tudi preko nenapovedane in pobesnele nevihte pred katero smo se znašli. “Zavedli smo se, da smo vsi na istem čolnu, vsi krhki in izgubljeni, obenem pa pomembni in potrebni, vsi poklicani, da skupaj veslamo, vsi potrebni vzajemne tolažbe. Na tem čolnu … smo vsi. (Papež Frančišek).” 

Epidemiji so se pridružile nove preizkušnje, vojna, rast cen življenjskih dobrin, naravne katastrofe… Gre za preizkušnje, ki jih lahko premagamo le skupaj, s sodelovanjem, razumevanjem drug drugega in odprtostjo za pomoč svojemu bližnjemu. Drug drugega lahko rešimo, obdržimo v našem čolnu in le s skupnimi močmi ter Božjo pomočjo bomo priveslali na cilj.

Dar od nastalih del bo zato letos namenjen družinam, ki so jih te in druge preizkušnje še posebej zaznamovale.

Strokovni svet kolonije, ki ga sestavljajo: voditeljica Jožica Ličen, koordinatorka projekta Marjana Plesničar Jezeršek, likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter likovni ustvarjalci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Azad Karim, Silva Karim in Igor Zimic, je v skladu s Pravilnikom izbral naslednje udeležence: ALDO GRUDINA, ANO MARAŽ, MATJAŽA MAUSER, ŽIGO OKORNA, MIHA PERČIČA, JASMINO ROJC, BLAŽA ROSO, ADELA SEYOUNA, ANDREJO SRNA in METKO VOVK MAUSER. 

Izbranim udeležencem so se z darovanimi deli pridružili tudi strokovni sodelavci, udeleženci preteklih kolonij ter drugi darovalci, ki so želeli prispevati svoj košček v zgodbo o lepem in dobrem. 

V 28-ih katalogih (1995 – 2022) zapisanih 219 različnih imen udeležencev ter 451 različnih imen darovalcev, ki so ustvarili več kot 3.260 likovnih del, od katerih jih je 2.600 že našlo lastnike. 

Likovna kolonija je prvi del mednarodnega projekta Umetniki za karitas, ki se nadaljuje v potovanje razstav. V vseh teh letih je bilo več kot 370 razstav po Sloveniji, vsako leto v Gorici in Trstu, bili smo dvakrat v Rimu, trikrat v Bruslju, enkrat na Dunaju in v Sarajevu. Lansko leto je razstave še vedno krojila epidemija korona virusa, vendar smo se potrudili, da so slike kljub omejitvam potovale po Sloveniji pa tudi preko meja (Gorica, Tinje). 

Glavni namen celotnega projekta je, poleg zbiranja sredstev za pomoči potrebne, druženje umetnikov, darovanje njihovega časa in talenta, pa tudi plemenitenje družbe z umetnostjo in dobrodelnostjo. Poleg tega so razstave, ki potujejo vračilo umetnikom, ki darujejo svoj talent in svoj čas, saj si marsikdo med njimi samostojne razstave na tolikih lokacijah ne more privoščiti. 

Izkupiček  razstavljenih likovnih del bo namenjen pomoči družinam, ki se znajdejo v stiski, ki je same ne zmorejo rešiti.

Katalog letošnje kolonije je dostopen na spletni strani Škofijske karitas Koper: https://portal.rkc.si/uploads/0224/files/2022-11/vsebina-578/katalog_umetniki_22_web_0741.pdf

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme