Skok v leta avtentičnega repa

Piše: Fotografije: Maicol Novara (Azalea.it)

Articolo 31 v Majanu

Skupina Articolo 31 je v četrtek, 10. avgusta, popolnoma razvnela občinstvo na festivalu v Majanu, ki je postal v letih, poleg vaške šagre, poznan tudi kot pomembno koncertno prizorišče. Letos je bila med gosti festivala prav gotovo vredna omembe dvojica, ki je napisala zgodovino italijanskega repa, glasbenega žanra, ki se je uveljavil v Ameriki v sedemdesetih letih. Articolo 31 (skupina, saj glavna člana spremljajo tudi drugi glasbeniki in pevci) so nastali leta 1990 in se razšli leta 2006, ko sta se Alessandro Aleotti (J Ax) in Vito Luca Perrini (Dj Jad) odločila, da bosta sledila vsak “svoji novi glasbeni poti”. Resnica pa je, da so bile takrat v ozadju tudi osebne težave in kratki stiki med obema. J Ax je začel solistično kariero in dosegel tudi velik uspeh, Dj Jad pa je izginil v ozadje. Tisti, ki so se rodili v osemdesetih in devetdesetih letih, dobro poznajo zlato obdobje skupine Articolo 31, med njimi so tudi taki, ki so globoko v sebi vedno upali, da bi jih spet videli na odru. Leta 2017 po dodatnih trenjih med obema vodilnima članoma (po spletu in televiziji) ni več nobeden verjel, da bo dočakal skupni nastop. Leta 2021 pa je J Ax s kratkim video posnetkom presenetil vse privržence in napovedal ponovno sodelovanje. Letošnji nastop na Sanremu je bil začetek uspešne poletne turneje, ki ima zaenkrat datume do prvih dni septembra. In prav pesem Un bel viaggio, ki so jo predstavili na sanremskem festivalu, je povzetek njune skupne zgodbe, njunih uspehov, padcev, dela in trenj. Lepo potovanje kot lepa zgodba – tako je bil osnovan tudi koncert, ki je vodil skozi ustvarjalno pot italijanske dvojice, od prvih uspehov do prave slave v letu 2002 s ploščo (ja, takrat se je govorilo še o ploščah) Domani smetto in leta 2004 z Italiano medio. Preširoke obleke, kape, opazen nakit in v ozadju za scenografijo projiciran velik radio, značilen za tista leta, ko so ga prav reperji in ulični plesalci nosili ponosno s seboj. Šlo je torej za pravi skok v preteklost v stilu nekonformističnega repa, ki si je želel pripovedovati o vsakdanjem mestnem življenju, težavah družbe in posameznikov s kancem kritike, protesta in provokacije.

Reperja sta poskrbela za pravi spektakel, vsak na svojem področju: J Ax z besedami in Dj Jad za ploščami, kot so delali prvi (pravi) didžeji, in tako pokazala, da kljub starosti nista še “zarjavela”. Energija, zabava, ritem in kanček nostalgije so bili recept za uspešen večer, ki je razveselil organizatorje.

Tisti bolj skeptični bodo rekli, da Articolo 31 spet nastopa, da bi tok denarja ponovno stekel oz. dodatno tekel, drugi bolj romantični, da je s tem spet oživela skupina, ki je sooblikovala italijansko glasbeno zgodovino in zaseda v njej tudi pomembno mesto. Ne glede na to, katera od tez je verjetnejša, sta se reperja nedvomno potrudila in poskrbela za več kot dve uri prijetnega šova ter potrdila vlogo skrbnikov nekega časa, prostora in zvoka, ki jo lahko resnično razumejo le tisti, ki so ta čas doživeli. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme