Šport

Šest od enajstih nogometnih ekip tvega izpad

Šest od enajstih nogometnih ekip tvega izpad

Pogled na naša zelena igrišča

Pri številnih naših nogometnih društvih je spričo rezultatov članske ekipe v zadnjem času zazvonil alarmni zvonec. Najboljše novice s scene amaterskih prvenstev pravzaprav prihajajo iz elitne lige, najvišjega deželnega tekmovanja. Juventina se je utrdila v zlati sredini in koraka mirnemu obstanku naproti, na zeleno vejo pa počasi prihaja tudi Kras, ki si je v soboto, 23. februarja, privoščil celo skalp vodilnega in do pokrajinskega derbija še neporaženega San Luigija, ta je z eno nogo skorajda že v D ligi. Štandrežci, najboljša slovenska ekipa v Italiji v letu 2018, zmagujejo, ko je potrebno, želijo pa si predvsem, da bi jim spomladi ne bilo treba trepetati, kar je za novinca v ligi najbolj pomembno. V Repnu pa lahko po tihem še upajo v rešitev brez play-outa, kar bi bilo sijajno, dobro pa bo tudi, če bodo kategorijo ohranili preko dodatnih tekem za obstanek (tako kot lani).
V promocijski ligi je Primorje precej upočasnilo korak pri vrhu, Sesljan/Sistiana je še v boju za play-off, Mladost pa se na vse kriplje in nadvse pogumno bori pred izpadom. V prvi amaterski ligi sta v hudi krizi pri dnu Primorec in Vesna, ki tvega tretje zaporedno nazadovanje. Iz tekme v tekmo bolje pa igra Zarja. V drugi kategoriji se poglabljajo težave Brega in Gaje, ki ju čaka izjemno strma pot do obstanka, Sovodnje pa se spogledujejo z zgornjim delom razpredelnice. Od enajsterice zamejskih enajsteric resnici na ljubo v tem trenutku resno tvega izpad kar šest postav, kar je več kot polovica.
Zlasti v najnižjih ligah (Primorec, Vesna, Breg in Gaja) klavrne rezultate spremlja tudi očitno malodušje, ki je sad težav deloma v slačilnici, pa tudi globljih problematik v klubih, kjer je skupni imenovalec menda preobremenjenost maloštevilnih športnih delavcev. Svoje pa zahteva tudi finančni vidik. Nekateri so zaradi takega stanja spet postavili v javnost vprašanje racionalizacije sredstev in človeških virov preko morebitnega združevanja ekip ali celo društev. Zadeva pa ni tako enostavna, saj je v igri tudi ne več samo po sebi umevno upravljanje občinskih športnih centrov (glej Primorec v Trebčah, katerega razmere je lepo predstavil Primorski dnevnik), za katere so v vaseh domačini dali srce in dušo, ob okrnjenem delovanju klubov pa bi jih naša skupnost lahko kar čez noč izgubila.
HC

12.03.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!