S propadom družbe Adria Airways je Slovenija izgubila še en simbol!

Z iskanjem in ugotavljanjem dobrega, koristnega in najbolj primernega za družbo in državo je težavno in zamudno, saj je primerov takšne politike, usmerjenosti in delovanja malo. Vlada se namreč bolj ukvarja s predpisovanjem davkov, raznih prispevkov in z drugimi načini obremenjevanja zasebnikov, hkrati pa povečuje plače višjim plastem uslužbencev v javni in državni upravi. Tudi zato si vlada, torej izvršilna veja oblasti, poskuša zagotoviti lojalnost državljanov in njihove glasove na volitvah. Izvaja politiko, ki bi po mnenju mnogih lahko vodila v novo obliko diktature in režima. Tega so v delu javnosti in politike že začeli označevati za demokratični socializem. Na celotna dogajanja v Sloveniji pa ima vpliv tudi strah ljudi, ki izhaja iz življenja in izkušenj v prejšnjih časih.
Razmere so take, da jih sedanja oblast prikazuje kot dobre in demokratične, skoraj idealne, opozicija pa dokazuje, da se nahajamo v stalni in globoki krizi. Njen izraz naj bi bil tudi vseljudski protest (10. oktobra popoldne) v Ljubljani, ki bo potekal pod geslom Rešimo Slovenijo. Dr. Dimitrij Rupel, pomemben osamosvojitelj in v novi državi dolgoleten zunanji minister, se v svoji novi knjigi, ki je izšla pred kratkim, celo sprašuje, ali se je osamosvojitev Slovenije sploh splačala, in razmišlja o tem, kaj je šlo narobe po osamosvojitvi in demokratizaciji, da Republika Slovenija razvojno zaostaja in se vrednostno oddaljuje od Zahodne in Srednje Evrope.
V obravnavanih razmerah in vzdušju v Sloveniji se je zgodilo, da je Stranka Alenke Bratušek, poimenovana kar po imenu in priimku zelo oblastiželjne in ambiciozne, vendar pogosto neuspešne političarke, ki tudi na zadnjih parlamentarnih volitvah ni bila izvoljena za poslanko, začela zbirati podpise soglasja za spremembo ustave. V tej najvišji pravni listini naj bi zapisali, “da je država dolžna vzdrževati in financirati le javno šolstvo. Vendar, če se starši odločijo svojega otroka vpisati v zasebno šolo, potem morajo to plačati iz svojega žepa. Za razpis referenduma, ki sicer za oblast ne bi bil zavezujoč, bi morala Stranka Alenke Bratušek zbrati 30.000 glasov podpore. Toda najbolj pomembno je, da bi z referendumom za spremembo ustave obšli oziroma izničili znano in že pred več leti sprejeto odločitev ustavnega sodišča, da mora država enako financirati državne in zasebne osnovne šole, ker izvajajo enak, uradno določen učni program. Po podatkih ministrstva za šolstvo je v Sloveniji 455 javnih osnovnih šol in zgolj 6 zasebnih osnovnih šol. Medtem ko je v vseh javnih osnovnih šolah skupaj 187.525 učencev in učenk, zasebne osnovne šole obiskuje manj kot odstotek od skupnega števila, to pa je 1.679 učencev in učenk.
France Cukjati, nekdanji predsednik parlamenta, je zahtevo za referendum o spremembi ustave v reviji Zaveza takole komentiral: “Še nikoli doslej ni v samostojni slovenski državi vlada na zahtevo ustavnega sodišča, o enakopravnem obravnavanju in financiranju zasebnih osnovnih šol, odgovorila tako, da je državnemu zboru predlagala še bolj protiustavno rešitev. Zdaj, osemindvajset let po sprejetju ustave, je vlada brez sramu in vsem na očeh hotela še poglobiti krivično financiranje nevladnih osnovnih šol. Ravnala je po načelu, nam je dovoljeno vse, saj ima vlada večino v parlamentu.
Jan Zobec, sodnik Vrhovnega sodišča, v prejšnjem mandatu pa ustavni sodnik, opozarja, “naj se ne čudimo odporu režima do zasebnega šolstva in preziranju ustavnega sodišča. Vse to ni po volji oblastnikov. Njihovo ravnanje pomeni odpor do vrednot ustavne demokracije, ki bi lahko ogrozile njhove monopole, interese in njihovo vladavino”.
Veliko presenečenje, pa tudi zgražanje in zahtev za iskanje in kaznovanje krivcev, je povzročila napoved o stečaju, se pravi propadu družbe Adria Airways, slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika. Slovenija je družbo pred leti sicer prodala neki nemški družbi, ta pa jo je s slabim poslovanjem zelo zadolžila in jo je s tem dobesedno uničila. Posledice že nastajajo v gospodarstvu, turizmu in tudi hitrem zmanjševanju turističnih obiskov v Sloveniji. Brez zaposlitve je ostalo vseh 558 delavcev in uslužbencev propadle letalske družbe, med njimi so izurjeni in znani piloti in vse stevardese. Domnevno nastajajo različni scenariji o ponovni oživitvi letalskega potniškega prometa. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Marijan Drobež / Grožnja z referendumom zoper financiranje zasebnih osnovnih šol

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme