S Parenzanom v Tokiu tudi ŠK Kras

Piše: HC

Paraolimpijske igre 2021 na Japonskem

Slovenski šport v Italiji bo vendarle imel svojega predstavnika v Tokiu. Matteo Parenzan, letnik 2003, namiznoteniški igralec Športnega krožka Kras, bo namreč nastopil na paraolimpijskih igrah, ki bodo na Japonskem med 24. avgustom in 5. septembrom. Veliko zadoščenje za najstnika z Opčin, ki bo te dni dopolnil 18 let, pa tudi izjemno priznanje za namiznoteniško šolo zgoniškega društva, v katerem se je mladenič kalil in še danes trenira ter igra v ligaških tekmovanjih. Odločilni kvalifikacijski turnir je bil prejšnji teden v Laškem pri Celju, kjer so v termalnem zdravilišču organizirali mehurček za razna tekmovanja športnikov z različnimi invalidnostmi. Parenzan je odpravil vse konkurente, ki so še iskali olimpijsko vozovnico, nazadnje s 3 : 0, toda po hudem boju, kot se za veliki finale spodobi, Japonca Shichina. Turnir je bil telesno izčrpavajoč, vendar je Matteo naposled slavil po zaslugi dovršene tehnike, dobre priprave in pa nadpovprečne mentalne trdnosti.

Njegov trener je pri Krasu Slovak Dušan Michalka. Dijak tržaškega liceja Carducci Dante veliko trenira individualno, pa tudi z vrstniki in z igralkami najboljše ženske prvoligaške Krasove ekipe, proti katerim je ogromno napredoval. Osnov pingponga ga je naučila Sonja Milič, ki jo vedno rad omenja kot mentorico in vzornico. V času izrednih razmer je treniral v domači garaži, kjer mu je žogico vračal robot.

Matteo Parenzan je torej svetel zgled vztrajnosti, nepopustljivosti, hkrati pa tudi tiste neobremenjenosti, ki mu omogoča, da je učinkovit pod največjim pritiskom in da se z namiznim tenisom za zeleno mizo najbolje izraža. Zdaj ima še dva meseca časa, da se ustrezno pripravi na Tokio, ki je iz olimpijskih sanj naenkrat postal stvarnost in nov cilj. V intervjuju za Primorski dnevnik je namreč italijanski reprezentant, ki se lahko že ponaša z državnimi in evropskimi naslovi, že napovedal, da ne gre na počitnice, pač pa se borit za čim višjo uvrstitev. Ob tem, da bo med najmlajšimi na para olimpijadi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme