S kakovostnih nastopov je kar žarelo veselje do petja

Goriška se lahko ponaša z odličnimi zbori, ki izstopajo tudi na deželnem nivoju. Najbolj razveseljivo pa je dejstvo, da se med temi odlikuje lepo število otroških in mladinskih zborov, kot so potrdile najboljše uvrstitve na 14. izvedbi revije Zlata grla. Mladinski zbor Emil Komel (na sliki), ki je komaj prejel najvišje priznanje z odliko in posebne nagrade na referenčnem tekmovanju v Zagorju, je bil favorit tudi na domačem odru, kjer je ponovil uspeh, saj mu je žirija podelila najvišje točkovanje z odliko in nagrado kot najboljši mladinski zbor tekmovanja. Zborovodja David Bandelj je prejel tudi nagrado za izvedbo skladbe Fejsbuk Mojce Prus, pianistka zbora (in drugih tekmovalcev) Nika Kovačič pa nagrado za najboljšo spremljavo.
Po mnenju žirije, ki so jo sestavljali Patrick Quaggiato, Walter Lo Nigro in Marko Vatovec, je bil najboljši otroški zbor revije iz romjanske osnovne šole, ki je ubrano zapel pod vodstvom Lucije Lavrenčič. Zlato priznanje pa je nagradilo prepričljiv nastop otroškega zbora Emil Komel, ki ga je Damijana Čevdek Jug uspešno preizkusila z različnimi zahtevami izbranih skladb, kot tudi izvedbe otroškega zbora Bogomirja Magajne, ki je suvereno zapel pod vodstvom Ade Škamperle.
Za srebrno priznanje pa so se potrudili sedemletni Škrjančki iz Tolmina, ki so skrbno pripravili pevski program in so sami ustvarili tudi pisane vzorce za svoje spomladanske uniforme, otroški zbor osnovne šole Komen, ki je končal svoj nastop z brazilskimi ritmi, otroci šole Šmarje pri Kopru, ki so se prvič udeležili tega tekmovanja, in otroški zbor Sovodnje, ki je pokazal spodbudno motivacijo in veselje do petja pod vodstvom Jane Drasič. V višji starostni in težavnostni stopnji mladinskih zborov so bili kriteriji ocenjevanja bolj strogi; poleg edinega zlatega priznanja in nagrade je žirija podelila srebrno priznanje mladinskemu zbori Igo Gruden iz Nabrežine, ki je z izbiro programa in angažiranim pristopom dokazal, da se je usmeril v pravo pot za prihodnje uspehe pod vodstvom Mirka Ferlana. Bronasto priznanje pa so prejeli člani mladinskega zbora osnovne šole Dušana Bordona iz Semedele.
Na odru so zapeli mladi glasovi, a tudi v zakulisju je bilo vzdušje mladostno zaradi prizadevanja članov Prosvetnega društva Vrh Sv. Mihaela in Združenja cerkvenih pevskih zborov Gorica, ki sta ju pred mikrofonom zastopala predsednika Karen Ulian in Dario Bertinazzi. V pozdravnih besedah je prišlo do izraza zadovoljstvo, da je revija ponovno zaživela z udeležbo osemnajstih zborov po trenutku bolj skromnega zanimanja, a ni izostala kritična nota na račun politikov in ustanov, ki prepogosto spregledajo pomen glasbene kulture v odraščajoči dobi in s tem tudi dragoceno poslanstvo društev in šol.
Da je petje večstransko poučna izkušnja, so dokazali tudi zbori revijskega dela, katerim ni bilo treba skrbeti za ocenjevanje in so zato prinesli na oder svojo spontanost, razigranost, a tudi potrebno ustvarjalnost. Otroški zbor Mali zvonček Waldorfske šole v Bornjanu je namreč nastopil ob spremljavi raznolike skupine instrumentalistov, doberdobski Mali Veseljaki so bili sposobni zapeti zelo prepričano tudi v komorni zasedbi, otroški zbor Mali Lujerji dvojezične šole iz Špetra pa ponosno nosi odgovornost ohranitve in vrednotenja beneške tradicije v sodobnejših priredbah zborovodje Davida Klodiča. Prijeten program so dopolnili še otroška zbora F. B. Sedej in Rupa Peč, malčki KD Sovodnje-Mali in otroški cerkveni zbor Štandrež. Otroški zbor Vrh Sv. Mihaela pa je poleg petja imel cel kup drugih obveznosti, saj so otroci aktivno sodelovali pri poteku revije s pomembnimi zakulisnimi dolžnostmi.

PAL

14. izvedba revije Zlata grla v Kulturnem centru Lojze Bratuž

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme