Roglič osvojil Vuelto!

Fotografije: dpa/STA

Roglič je ubranil prednost in drugič osvojil Vuelto! V nedeljo sledi le še formalnost po madridskih ulicah.

Slovenski kolesar Primož Roglič je v hladnem in deževnem vremenu prišel na cilj kot 10., Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) in Britanec Hugh Carthy (EF Pro Cycling) pa nista uspela pridobiti dovolj časa, čeprav sta končala pred slovenskim zvezdnikom.

Skupaj z močno ekipo je Roglič odbil vse napade tako Ekvadorca kot Britanca, ki sta hitro ostala brez pomočnikov, ter se podpisal pod tretjo slovensko zmago na največjih večetapnih dirkah na svetu.

Roglič bo v nedeljo slavil 12. zmago v letošnji sezoni, s prvim in drugim mestom na dveh velikih tritedenskih pentljah pa je potrdil sloves enega najboljših in vsestranskih kolesarjev na svetu.

Hitro je v etapi pobegnilo 34 kolesarjev, med katerimi nihče ni predstavljal nevarnosti v skupnem seštevku. Moštva favoritov pa so v ospredje taktično poslala svoje kolesarje, da bi v zaključku pomagali najboljšim. Nekaj, kar se je izkazalo za dobro v Rogličevih prizadevanjih za skupno zmago.

Jumbo-Visma je nadzorovala položaj na čelu skupine favoritov, ki so ostali skupaj tudi po 800 metrov dolgem strmem odseku po kockah pred zadnjim vzponom na Covatillo (11,7 kilometra, 7-odstotni naklon). Vsi so pričakovali napade na najbolj strmem delu klanca, a je bil ritem v ospredju premočan, veter v prsi pa je onemogočal napade.

Roglič je imel v zaključku ob sebi zvestega pomočnika Seppa Kussa. Američan je Rogliču pomagal do zadnjih štirih kilometrov, ko sta napadla sprva Carthy in nato še Carapaz. Ekvadorec je nato tri kilometre pred koncem napadel še enkrat in se otresel vseh tekmecev. Slovenskemu kolesarju pa je vseeno uspelo obdržati prednost.

V Španiji je osvojil tudi zeleno majico najboljšega sprinterja Vuelte, s čimer je postal šele osmi kolesar, ki mu je uspelo dvakrat osvojiti naziv najboljšega v seštevku točk.

V nedeljo bo na sporedu le še formalnost za favorite in obračun sprinterjev v Madridu. Etapa se bo začela na hipodromu Zarzuela, končala pa s šestimi krogi po središču španske prestolnice (139,6 km).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme