Kultura

Razstavlja slikar svetlobe Andrej Jemec

Razstavlja slikar svetlobe Andrej Jemec

Ljubljana / AS Galerija

V AS Galeriji na Dunajski cesti v Ljubljani so junija odprli razstavo akademskega slikarja Andreja Jemca z naslovom Vse, kar je… Slike 2018-2019. Razstava predstavlja najnovejša dela, ki jih je eden najpomembnejših slovenskih sodobnih likovnih ustvarjalcev ustvaril od leta 2018 do danes. Razstava bo na ogled do 19. septembra.
Slikar iz Ljubljane, ki bo novembra praznoval 85 let, je po duši liričen človek, vendar hkrati tudi zelo družbeno angažiran umetnik. Njegove zgodbe so prikaz zdajšnjega časa in prostora, v katerem živimo. O tem nam govorijo tudi naslovi del, kot so Oblaki dima – Evropi gori pod nogami, Moja domovina – kako naslikati vse, kar je… , Sledi nasilja je zabrisal čas, ki gledalca aktivno usmerjajo k razmisleku o sodobnih družbenih vprašanjih.
“Vsaka slika nagovarja gledalca in mu omogoči neki širši pogled na stvari, da ji prisluhne, vstopi vanjo, da začuti, kaj mu želi povedati, sporočiti, čeprav gre za slikarjeva notranja, intimna doživetja. Niko Grafenauer ga je lepo opisal kot ‘slikarja modernistične smeri in večnega iskalca samega sebe oziroma sebe znotraj sveta’”, so sporočili iz galerije.
Jemčev likovni jezik je minimalističen. Zavezan je abstrakciji. Metafore, simboli, likovni znaki, linije, vijuge, loki so Jemčevi slikovni svetovi in imajo velik pomen v umetnikovi likovni govorici ter so ključni elementi v njegovih delih. Zgodbo gradi na osnovnih geometrijskih likih (krog, trikotnik in kvadrat) in primarnih barvah (rdeča, rumena, modra) kot mavrični skali.
V slikarstvu ga zanima predvsem vprašanje svetlobe, ki je v največjem nasprotju s temo in ki ima v njegovem jeziku simbolov velik, skoraj univerzalen pomen. Simbolika je na splošno pomemben element v njegovem slikarstvu.
“Za Jemca bi lahko rekli, da je slikar svetlobe in luči. Svetloba mu pomeni svobodo. Bela barva je nič, iz katerega se lahko razvije vse. Je absolutna, pomeni odsotnost in hkrati vrhunec barv. V jeziku simbolov bela barva pomeni tišino, mir. V življenju se spoprijemamo z najrazličnejšimi znaki, znamenji in s simboli, ki jih vsi razumemo, ne glede na kulturne in jezikovne razlike. Po Erichu Frommu je prav jezik simbolov tisti tuji jezik, ki nas pripelje v stik z najpomembnejšimi viri modrosti in ki bi se ga moral vsakdo naučiti”, so zapisali v galeriji.
Jemec je tudi umetnik geste in mojster barv. Na razstavi med slikarjevimi najznačilnejšimi barvami najbolj izstopajo osnovne barve, kot so rdeča, rumena, modra, sledijo jim še: zelena, rožnata, črna, bela. Barve so včasih nanešene sunkovito, včasih bolj umirjeno. Jemčev svet ni svet podob in opisov, ampak svet občutij, emocij, ki so znotraj njega in ki jih deli s svetom. “Njegova umetnost nosi jasno sporočilo, ki kljub vsem tegobam tega sveta človeku prinaša neko upanje na svetlejšo prihodnost”, so še zapisali v galeriji.

20.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!