Rada bi postala biologinja

Piše: Katarina Visintin

POGOVOR  Kea Vogrič

Kea Vogrič je devetnajstletna Goričanka. Prav pred kratkim je s stotico in pohvalo maturirala na znanstvenem liceju Simona Gregorčiča v Gorici. Pred slabim tednom pa je izvedela, da je bila sprejeta na študij biologije na Univerzo v Trstu. Kea je živahna in energična punca. Z njo sem se srečala, da bi kaj več izvedela o njeni višješolski izkušnji ter njenih zanimanjih.

Pozdravljena Kea, zakaj si pred dolgimi petimi leti izbrala prav znanstveni licej?

Že v osnovni šoli sem bila trdno prepričana, da bi rada postala biologinja. Na srednji šoli sem imela profesorico, ki mi je dala zelo dobro podlago v vseh znanstvenih vedah. Dalje sem izbrala znanstveni licej prav zaradi tega, da bi se najbolje pripravila za nadaljnji študij na univerzi. Seveda sem se znanstvenih predmetov vedno učila z veseljem.

Ali bi torej lahko rekla, da si v življenju popolnoma racionalna?

Vedno razmišljam racionalno, a kljub temu mi je v prostem času všeč ukvarjati se s kreativnimi dejavnostmi, kot so risanje, branje in podobno.

Kakšna je bila torej tvoja izkušnja na liceju?

Moj razred je bil številen, kar je bilo zelo pozitivno. Sicer smo se prvi dve leti družili po manjših skupinicah prijateljev – mislim, da je to v večjih razredih skorajda normalno. Vsi smo bili vedoželjni in smo radi sodelovali. Profesorji so nas podpirali in istočasni zahtevali od nas veliko. Drugi in tretji letnik smo zaradi pandemije preživeli doma. Tudi v tistem obdobju smo si vsi skupaj še posebno pomagali in se podpirali.

Ali bi lahko rekli, da so vas razmere v covidnem obdobju tudi nekako povezale?

Ja, osebno sem se z nekaterimi prav med tistim obdobjem še posebno povezala. Zaradi dobre organizacije šole smo imeli reden pouk celi dve leti, kar je pozitivno vplivalo tudi na celotno vzdušje med sošolci in na medsebojne odnose.

Kdo te je v teh letih še najbolj podpiral ali te posebno navdušil?

Na prvem mestu seveda družina. Omenila pa bi tudi profesorico Bregant, ki nas je učila naravoslovje in torej tudi biologijo. Ona me je usmerila na pravo univerzitetno pot, mi dala veliko nasvetov in pomagala ob vsaki priložnosti. Izpostavila pa bi še profesorico Rustja, s katero sem se pripravila na univerzitetni sprejemni izpit.

Kaj te je še najbolj motiviralo med višješolskim študijem?

Mislim, da me je v vseh teh letih najbolj motiviralo prav to, da sem se vedno ukvarjala z nečim, kar mi je bilo všeč. Tako v gledališki skupini kot v plesni šoli sem dobila pravo skupino prijateljev in prijeten ambient, v katerem sem lahko dala vse od sebe.

Kako si se pripravila na maturo? Ali si študirala samostojno ali v skupini z drugimi sošolci?

Študirala sem samostojno. Po zaključenem pouku sem si privoščila par dni počitka, potem pa sem se vsak dan začela redno učiti, tako da sem do mature predelala ves program. V tistih tednih sem si sama lahko organizirala čas, saj sem takrat že končala vse obšolske dejavnosti. Priznam, da sem za drugo pisno nalogo imela še največ treme, zato sem se pri učenju še posebno zaustavila pri matematiki. Za ustni del izpita pa me je skrbela iztočnica, saj sem iz določene startne točke morala povezati vse predmete. Na srečo mi je bil dodeljen Nietzschejev citat, tako da sem brez večjih težav uspela vključiti vse argumente.

Kaj ti predstavlja končna ocena na maturi?

Ocena je veliko zadoščenje. Predstavlja mi rezultat vloženega truda. Priznam, da nisem nikoli stremela po odličnih ocenah. Preprosto sem delala in se trudila, da bi čim bolje opravila svoje dolžnosti. Na maturi sem ciljala na stotico, pohvala pa je bila zame prijetno presenečenje.

Omenila si obšolske dejavnosti. S čim se ukvarjaš v prostem času?

Plešem klasični in moderni balet pri plesni šoli Art Academy v Zagraju, obenem pa igram in vodim gledališko skupino O’Klapa. Mislim, da je zelo pomembno, da se v življenju med prostim časom ukvarjaš z različnimi obšolskimi dejavnostmi. Prav zaradi tega upam, da bom tudi naslednje leto uspela biti aktivna na različnih področjih, še posebno pa v gledališkem svetu. Seveda bo univerza prioriteta.

Kako pa si do sedaj preživela zaslužene počitnice in si organizirala preostali prosti čas do začetka novega poglavja?

Pred kratkim sem se z družino odpravila na potovanje v New York. Potovanje smo načrtovali že dolgo časa, tako da smo letos zgrabili priložnost in odšli za teden dni skupaj na počitnice.

Sedaj v avgustu me čaka še potovanje na Hrvaško, potem pa bom s prijatelji obiskala še Madrid in København.

Kaj te pa čaka v tem novem univerzitetnem poglavju?

Oddelek za biologijo na tržaški univerzi splošno preučuje življenje na Zemlji. Učila se bom o zgradbi bodisi človeškega telesa kot živalskega in rastlinskega ter vse sorodne predmete. To univerzo sem izbrala prav zaradi tega, ker brez posebnih specializacij preučuje biologijo. Naj še dodam, da je Univerza v Trstu na italijanski ravni na zelo visokem nivoju.

Katere večje cilje si si zadala za naprej?

Kar se tiče šolskega področja, bi si, iskreno, želela preživeti del univerzitetne poti v tujini, naj si bo to za le nekaj mesecev ali celo leto. Rada bi spoznala druge šolske sisteme in imela možnost študirati na kakšni specializirani univerzi.

Dolgoročno pa mi je najbolj pomembno, da se bom v življenju ukvarjala z nečim, kar me bo najbolj veselilo.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme