Prvih sto dni nove uprave ZSŠDI

Dandanes je dokaj razširjena praksa, da vlade, občinske in druge krajevne uprave ter vodstva raznih ustanov objavljajo obračun prvih sto dni. Poskusimo nekaj podobnega – sicer je od začetka maja minilo nekaj več kot sto dni – z Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji. Pred nastopom prenovljenega odbora z novim predsednikom Ivanom Peterlinom na čelu je vladalo precejšnje pričakovanje. Po 22 letih predsedovanja Jureta Kufersina je bil namreč to vendarle preobrat. Če je bila dejavnost v preteklosti hočeš nočeš iz leta v leto že ustaljena in veliko sprememb ni bilo na dnevnem redu, smo bili po občnem zboru v vsakem primeru radovedni, kaj bo prinesel novega profesor s svojo ekipo. Ob koncu poletja so vtisi vsekakor pozitivni.
Najtoplejši meseci so bili res izjemno vroči za naš šport, tudi posredovanje vrhov naše krovne organizacije pa je pripomoglo k vsaj zasilni rešitvi najhujših finančnih kriznih žarišč. Merimo seveda na redno nadaljevanje obstoja naših paradnih konj v članski košarki in odbojki, Jadrana in Sloge Tabor, o katerih smo se v teh stolpcih že večkrat razpisali. Peterlinov nastop je praviloma prodoren in dovolj kritičen. Že od prvih intervjujev v novi funkciji dosledno poudarja, da se bo v svojem mandatu na politični ravni potegoval zlasti za priznanje enakopravne vloge športa v naši skupnosti. Novi predsednik je zelo prisoten na različnih športnih prireditvah (od mednarodnega tekmovanja v gimnastiki do kajakaške Soške regate), kar je bila tudi odlika njegovega predhodnika.
ZSŠDI je bil poleti tudi med spodbujevalci razširjenih načrtov o sodelovanju (košarka na Tržaškem, odbojka na Goriškem), pri katerih so sicer imela glavno vlogo vpletena društva, tudi pokroviteljska in povezovalna funkcija krovne organizacije pa je zagotovo pomagala (tako kot pri zadevah Jadran in Sloga Tabor).
Med programskimi smernicami, ki jih je novi odbor takoj uresničil, je dejstvo, da so razpisali natečaj za mesto sodelavca pri spletni strani Slosport. Internetni medij Branka Lakoviča želijo namreč okrepiti, uporabili pa bodo motivirane mlade sile. Kakorkoli že, komunikacija je pri Združenju sploh na vse višji ravni, navsezadnje po podobi profesorja Peterlina, ki je sam po sebi medijski človek.
V zadnjih dneh pa je uprava ZSŠDI organizirala obisk ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Tine Komel. Predstavnica slovenske vlade je imela kar poln dan pri nas, saj si je ogledala ničkoliko športnih središč naših društev na Tržaškem in Goriškem. Dejavnost je deloma že poznala, z njo pa se je v družbi športnih delavcev posameznih klubov in odbornikov ter tehnikov športne krovne organizacije dodobra seznanila. V očeh javnosti ostaja predvsem posnetek iz Nabrežine, ko je tudi odigrala tekmo v odbojki na mivki z mladimi tekmovalkami zamejskih ekip.
Delo na Ciceronovi ulici je bilo menda smotrno nastavljeno, idej, navdušenja in zagnanosti zagotovo ne manjka. Glavni preizkusni kamni, po katerih bodo tudi članice ocenjevale delo uprave Združenja, pa bodo kajpak vezani na sposobnost novačenja prepotrebnih finančnih sredstev za naš šport in posledično delitev le-teh med klubi in projekti. (na sliki: Ministrica Tina Komel in Ivan Peterlin)
HC

Pregled opravljenega dela

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme