Prvič v “poenoteni” inačici

Športno zatišje na krajevni ravni med božičnimi in novoletnimi prazniki je prekinila odmevna prireditev Naš športnik, ki je bila v soboto, 28. decembra 2013, v sežanskem Kosovelovem domu. Tokratna jubilejna, 30. podelitev je bila po svoje zgodovinska, saj je bilo imenovanje najboljših posameznikov, posameznic in ekip ob koncu leta prvič skupno vseprimorsko. Doslej so namreč posebej nagrajevali Primorce s slovenske strani in “zamejce”, v duhu padca meja in skupnega primorskega, slovenskega in športnega prostora pa so ob tem zrelem rojstnem dnevu prireditve snovalci sklenili, da zadevo poenotijo. Najboljše je izbrala dvanajstčlanska paritetna komisija športnih novinarjev medijskih hiš RAI, Primorskega dnevnika, Slosport. org, Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper. Med soorganizatorji pa je tudi eden pobudnikov te skupne zamisli, Združenje slovenskih športnih društev v Italiji.
Zmagovalci v treh kategorijah so ostali isti kot lani za Primorsko: gorska kolesarka z Idrijskega Tanja Žakelj, zmagovalka svetovnega pokala v olimpijski disciplini kros, izolski jadralec Vasilij Žbogar, evropski prvak v olimpijskem razredu finn, in nogometni prvoligaš Luka Koper. Na stopničkah so stali še atletinja Snežana Rodič in kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janič, smučarski skakalec Jaka Hvala in Milanov nogometaš Valter Birsa, odbojkarice Luke Koper in balinarji Hrasta iz Kobjeglave na Krasu, ki so državni prvaki. Navsezadnje lepo uveljavitev so doživeli tudi zamejski športniki. V pravilniku enotnega Našega športnika je postavka, po kateri mora biti med šestimi nominiranci v vsaki od treh kategorij vsaj po en predstavnik z vsake strani, beri vsaj en “zamejec”. Pri dekletih sta mesto v elitni šesterici našli kar dve naši zastopnici, in sicer telovadka Tea Ugrin, na koncu četrta, in skakalka v vodo Sofia Carciotti, peta. Po glasovih najbližji mestu na zmagovalnem odru so bili odbojkarji Sloge Tabor, ravno tako četrti, odbojkar Loris Mania' pa je pristal na petem mestu.
Nekaj ugotovitev o tej poskusni izvedbi. Sama prireditev, ki sta jo vodila sodelavca koprske televizije Anita Urbančič in Jari Jarc, je bila zelo prijetna, doživela je radijski prenos v živo (Radio Trst A in Radio Koper) in televizijsko snemanje z naknadnim predvajanjem preko obeh medijskih centrov (TV produkcijo so letos izvedli Koprčani). Odziv občinstva v sežanskem gledališču, ki je bilo zaradi središčne točke kraškega mesteca idealno prizorišče, je bil izjemno dober. V primerjavi s prejšnjimi izvedbami je bila na odru prisotna glavnina nagrajencev (seveda z izjemo tistih, ki so bili opravičeno zadržani z nastopi in treningi), tako da ni šlo za neko parado sorodnikov kot v preteklosti. Dobitniki priznanj so bili dokaj sproščeni, nekateri so pred publiko celo zapeli. Skratka, vtisi s podelitve so bili pozitivni.
Glede novega sistema pa takole. Jasno je bilo, da bo vidljivost zamejskih športnikov v hujši vseprimorski konkurenci “nastradala”. Objektivno se bo za prva mesta težko potegovati, še zlasti pri ekipah, ki iz čisto številčnih razlogov pri nas ne morejo biti prvoligaši. Morda bi v tej kategoriji kazalo malce dodelati pravilnik v to smer. Verjamemo pa, da bodo ob razmeroma mladi generaciji vrhunskih športnikov (Ugrin, Farneti/Sivitz Košuta, Carciotti itd.) tudi posamezniki zastopani čisto pri vrhu, kot bi se dogajalo z raznimi Černici, Kokorovci, Tanjo Romano, Arianno Bogatec, Claudio Coslovich in drugimi. V javnosti pa se je pojavil tudi manjši očitek, da bi lahko zamejski novinarji, ki so glasovali za Našega športnika, spričo čisto paritetnega dostojanstva v komisiji mogoče lahko malce više promovirali svoje adute.
HC

Odmevna prireditev Naš športnik

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme