Prvi odmevnejši dosežek odbojkarskega projekta Zalet

V nedeljo so odbojkarice združene ekipe Zaleta starostne kategorije do 18. leta nastopile v deželnem finalnem četveroboju za prvaka Furlanije Julijske krajine. Na koncu so sicer zasedle nehvaležno četrto mesto, vendar že sodelovanje kot tržaški prvak v končnem tekmovanju smetane deželne mladinske odbojke je bil velik dosežek za postavo trenerja Martina Maverja in prvi vidnejši uspeh celovitega projekta o sodelovanju slovenskih društev na Tržaškem, ki gojijo žensko odbojko. Dvanajsterica z znamko Dvigala Barich, pri kateri je kot pomožni trener sodeloval tudi Erik Calzi, je odraz res vseh klubov, Bora, Brega, Kontovela, Sloge in Sokola. Pomemben dogodek je bil pred nedavnim tržaški play-off najboljše četverice po rednem delu lige na pokrajinski ravni. Celodnevni nedeljski finale je pri Briščikih in v Repnu organiziral Zalet v sodelovanju s pokrajinskim odborom deželne zveze FIPAV in z Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji. V polfinalu so zaletovke ugnale s 3:0 (sicer ne brez težav) Virtus, v velikem finalu v nabito polni repenski telovadnici, v kateri se je zbral ves odbojkarski Trst in je vladalo sijajno vzdušje, pa so po dveh urah izenačene igre s 3:1 prekosile še trdoživo Alturo. Proti temu nasprotniku sta se oba dvoboja v rednem delu prvenstva končala po petih nizih, kar pomeni, da sta si bili šesterki res enakovredni. Uspeh Zaleta pa je bil navsezadnje zaslužen tudi glede na potek vsega prvenstva, v katerem so naše vodile na lestvici od prvega do zadnjega kroga.
Koristno je bilo tudi nedeljsko merjenje moči v Pordenonu z zmagovalci skupin iz ostalih pokrajin. Zaletove mladinke so se spoprijele z ekipama, v vrstah katerih so tudi posameznice, ki so si že nabrale nekaj izkušenj tudi na članski drugoligaški ravni, kar se v odbojkarskem znanju in intenzivnosti v polju tudi pozna. Sicer tudi večina igralk združene vrste je v letošnji sezoni že okusila igrišče v deželnih članskih ligah. Dekleta so praviloma delovale izjemno složno in homogeno kot kolektiv, v napadu pa sta izstopali posameznici, ki že nastopata tudi v prvi ekipi v C ligi, visoka Fulvia Gridelli in skočna Petra Grgič, ki so jo na nagrajevanju pokrajinskega finala tudi proglasili za najučinkovitejšo igralko zaključnega turnirja. Cela vrsta drugih odbojkaric pa se letos kali v drugi Zaletovi članski ekipi v D ligi, kjer nekatere igrajo tudi že vidno vlogo.
Sijajna sezona mladink pa ni letošnja edina pozitivna nota iz Zaletovega tabora. Mlade igralke iz našega lani ustanovljenega enotnega gibanja uspešno igrajo tudi v mlajših kategorijah ter v članski prvi diviziji, paradni konj projekta, prva ekipa v deželni C ligi, pa je dejansko že dosegla primarni cilj – obstanek med tretjeligaši. Resda so dekleta trenerja Božiča zgrešile cilj uvrstitve v skupino za napredovanje, vendar v play-outu za obstanek so zdaj na prvem mestu, tako da jim rešitev ne more več uiti. Žilavo se nazadovanju iz D v prvo divizijo protivijo tudi rosno mlada dekleta Zaleta D, ki jih trenira Maver, toda v konkurenci precej bolj izkušenih postav bo zanje naloga kar se da zahtevna.
Kdaj drugič v našem kotičku o navdušujočem deželnem naslovu v kategoriji U17 fantov goriške Olympie.
HC

Tržaški pokrajinski naslov under 18

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme