Prvi korak za izboljšanje okolja: Slovenec v Italiji čisti plaže v dveh državah

Piše: Nika Devetak

Enaindvajsetletni Gabriel Braini je s skupino mladih čistil plaže v Italiji in Albaniji

Gabriel Braini trenutno študira komercialne vede na Fakulteti za komercialne in poslovne vede v Novi Gorici. 28. avgusta 2023 je stopil v kombi z Giulio Longhini, Nicole Unger, Jasmino Ossman, Felixom Krainerjem, Valentinom Pfaffenwimmerjem, Maxom Spiessom, Leno-Roso Hanauer in Johannesom Weigom ter se odpravil na čistilno akcijo.

Pobudnika akcije sta bila Felix Krainer in Valentin Pfaffenwimmer. Felix je star 22 let in je doma iz Avstrije. Ustanovil je družbeno skupnost Planet Matters, ki je nastala pred približno enim letom in postala eno največjih okoljevarstvenih gibanj na svetu z več kot tremi milijoni sledilcev na TikToku. Valentin je 23-letni prostovoljec, študent in član organizacije Youth for Global Peace and Transformation – YGPT (prosti prevod: mladi, ki si prizadevajo za globalni mir in preobrazbo). Skupaj sta se odločila, da bosta organizirala “road trip” potovanje po različnih italijanskih krajih kot cilj sta si zadala, da bosta odstranila s plaže odpadke in mikroplastiko. V predstavitvenem videu sta razložila, da “po oceanih plava 144 milijonov ton plastike”. Zelo zaskrbljena sta zaradi prihodnosti planeta in njegovih prebivalcev, zato sta se vprašala, kaj lahko storita, da bi se stanje izboljšalo. Njun odgovor je bil: “Delovati.” Tako sta najprej začela zbirati sredstva za podporo potovanju in vsem prostovoljcem, nato sta določila postaje.

Gabriel Braini je o novi izkušnji povedal, da je mednarodni cestni izlet potekal v sodelovanju z YGPT in Planet Matters. Med pogovorom je izjavil: “Želel bi se že ob začetku zahvaliti prijatelju iz mladih let, Felixu, ki me je vključil v to izjemno izkušnjo, ki me je obogatila tako na prijateljski kot tudi na kulturni ravni.” Pot jih je vodila prek Italije od plaž Riminija do plaž Falconare Marittime v okolici Ancone in Pescare, z akcijo pa so nadaljevali na plaži albanskega mesta Drač. Gabriel je poudaril, da je njihovo delo šele začetek dolgotrajnega procesa. “Čiščenje obal je pomembno, vendar je tudi izobraževanje ključno. Ljudje morajo razumeti, da se njihova dejanja odražajo v okolju,” je povedal. Poleg tega je poudaril, da se zavzema za boljše ravnanje z odpadki in da spodbuja zmanjšanje uporabe plastike ter recikliranje. Žal pa mu je, da ne bo mogel sodelovati na Čezmejnem štrajku 10. oktobra, kjer bi z veseljem prispeval k promociji in spodbujanju varstva okolja.

Mladi Gabriel mi je zaupal, da se je v resnici že drugič odpravil na čistilno akcijo po plažah. Prvič je šel na Sicilijo s prijateljem iz otroških let. Vprašala sem ga, kako bi uporabil pridobljeno znanje. Odgovoril je: “Želel bi poudariti, da bi osvojeno znanje rad uporabil tudi pri nas in v slovenski manjšini pri čiščenju domačih rek, kot sta Soča in Vipava.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme