Prihodnost univerzitetne izobrazbe: vlagati v nova znanja

Katoliška univerza Presvetega Srca Jezusovega

Glavni izmed izzivov, s katerimi se bo morala soočati univerzitetna izobrazba, da bi se učinkovito usmerila v prihodnost, ki jo je spremenila pandemija, je sposobnost najti odgovore na globoke spremembe v velikih ekonomskih scenarijih, v družbenem redu, v novih zapletenih razmerah v svetu dela. Promovirati bo morala pluralnost veščin, ki omogočajo, da nekdo zna “ostati v spremembah”, da ima opraviti s svetom, ki je vedno bolj povezan in globalen, da zna izkoristiti nujne razmer in pospešiti dialog s poklicnimi področji ter z družbeno-kulturnim tkivom.

To pomeni spodbuditi velike naložbe v nova znanja, v raziskovanje in trajno izobrazbo docentov, začenši z disciplinskimi kompetencami, ki so primerne za nove potrebe, in s hitro preobrazbo tehnologij v proizovodnih in poklicnih procesih. Nove veščine danes zahtevajo “kontaminacijo” med znanji oz. “obrobne”, medsektorske veščine, ki ne pomenijo postavitve posameznih segmentov sektorskih pojmov, temveč njihovo multidisciplinarno prepletanje.

Katoliška univerza (Universita’ cattolica) mora predvsem zaradi svoje zgodovine in identitete okrepiti svojo razsežnost izobraževalne skupnosti, ponuditi veščine, da se lahko načrtno spopade s spremembami, saj je pandemija povečala negotovost in prekarnost, nove oblike krhkosti in razširjeno bivanjsko negotovost. V ta namen bo potrebno tehničnim in znanstvenim veščinam dodati posebno pozornost za človeško vzgojo, usmerjeno v osrednjo vlogo osebe, zagotoviti okvir smisla in vrednot za vzgojo ozaveščenih državljanov, ki bi bili sposobni imeti dejavne vloge in sodelovati, prevzemati odgovornosti ter si kvalificirano prizadevati za skupno gradnjo prihodnosti v času krize.

Pomen akademske izobrazbe z vizijo in perspektivo vrednot, ki jih navdihujejo evangeljska načela, se oblikuje od same ustanovitve Katoliške univerze, v zavzetosti njenih ustanoviteljev ter v aktivnem in vztrajnem delu Armide Barelli. Ona, predana Presvetemu Srcu Jezusovemu, je želela, da bi to bil njen naziv, in tako se je začela pot vseučilišča vse do danes, ko je pomembna izobraževalna ustanova za fante in dekleta. Ko se bližamo njeni beatifikaciji, ki bo potekala 30. aprila, se zavedamo, da Armida predstavlja pomemben zgled za današnja dekleta, ker je zasledovala izzive inovativnosti, prizadevanje za usposabljanje na visoki ravni in uveljavljanje ženskih veščin.

Vanna Iori (senatorka, članica usmerjevalnega odbora Inštituta Toniolo, ustanovnega člana Katoliške univerze)

Preberi tudi

Bratsko srečanje “Čudovita znamenja”

Kristjani in družba

“Potrebujemo zimska oblačila!”

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme