Mladi

Pri Juventini zadovoljni, pri Krasu pa ne

Pri Juventini zadovoljni, pri Krasu pa ne

Pogled na nogometno elitno ligo

V nogometni elitni ligi, najvišjem deželnem tekmovanju, nastopata letos dve slovenski ekipi, in sicer repenski Kras, ki je že vrsto let v tem prvenstvu, ter štandreška Juventina, ki se je z majskim finalom play-offa po polnih desetih letih vrnila v “Eccellenzo” na račun proseškega Primorja.
Za nami je devet krogov, precej več pa so doslej iztržili goriški nogometaši. Novinci v ligi so zbrali štiri zmage in pet porazov in imajo na lestvici 12 točk, kar jih postavlja v zlato sredino. Tržaški predstavniki pa so predzadnji s šestimi točkami, zmagali so le dvakrat (v prvih štirih krogih), izgubili pa sedemkrat in nazadnje imajo za sabo kar pet zaporednih porazov. Do objave tega članka, ki je bil napisan v ponedeljek, 5. novembra, najbrž v Repnu ne bo prišlo do zaletavih odločitev uprave (ki jih v preteklosti praviloma ni bilo), vendar v klubski sejni sobi in v slačilnici se bodo morali temeljito pogovoriti. Lani se je Kras rešil v dodatni tekmi play-outa za obstanek, ko se je vsa sezona odločila v 90 minutah, letos pa je igralski kader resnici na ljubo dodatno obubožan oziroma mladi, ki so jim zaupali, morajo še vse dokazati. Veterani, ki so jim bili lani v podporo, so namreč odšli. Društveno vodstvo poudarja, da je šlo zavestno v korenito pomladitev, ki je investicija za jutri, in bo bržkone pri tem dosledno, vseeno pa bodo morda decembra – če se bo pojavila možnost – na kupo-prodajni borzi dodali nekaj prepotrebne kakovosti. Čeprav je predsednik Kocman v nedavnem intervjuju povedal, da tudi nazadovanje ne bi predstavljalo tragedije. Kakorkoli že, nič še ni izgubljeno, liga je še zelo dolga, škoda pa bi bilo, ko bi se sezona sprevrgla v agonijo pri dnu lestvice. Repenci trenerja Kneževiča so bili enakovredni malodane vsem nasprotnikom, prvenstveni problem pa predstavlja daleč premajhno število doseženih golov, komaj šest, ob 15 prejetih.
Po nedeljski zmagi, ki jo je Juventina dosegla v Huminu z golom v 92. minuti, je ozračje v štandreškem taboru seveda povsem drugačno. Nogometaši trenerja Sepulcrija se kar hitro navajajo na visoko raven elitne lige, kar dokazujejo vedno težki uspehi na tujem. Tudi v mestnem derbiju pred desetimi dnevi proti velesili Pro Gorizii, ki je naposled prevladala z 2 proti 0, Kerpan, Racca in soigralci nikakor niso igrali podrejene vloge. Ko bodo pravi ritem ujeli še igralci iz Slovenije, ki so jih doslej ovirale poškodbe in delovne obveznosti, je menda pričakovati še dodaten kakovostni preskok. Okoli ekipe vlada sploh neko pozitivno navdušenje, ki je nedvomno posledica lanskega napredovanja in vzpodbudnega začetka tekmovanja tudi v višjem nadstropju. Mladi so dobri (kar sicer velja tudi za Kras!), treba je delati naprej vztrajno in potrpežljivo. Tudi tu je kajpak osnovni cilj obstanek v elitni ligi, po možnosti čim bolj miren in brez trepetanja do konca pomladi.
Pa še dve zanimivosti. Slovenski goriško-tržaški derbi je bil na sporedu že v prvem krogu, ko je Kras doma tesno zmagal. Nenavadno je tudi, da v devetih krogih nobena od dveh naših ekip ni še nikoli igrala neodločeno.
HC

12.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!