Preprosto nevzdržno!

Marsikatere so namreč zaradi klestenja javnih prispevkov tik pred tem, da drastično okrnejo delovanje oz. ga celo ukinejo. Prejšnjo sredo je iz Rima sicer prišla razveseljiva vest, da je proračunska komisija poslanske zbornice v zakon o finančni stabilnosti vključila državne prispevke za slovenske kulturne ustanove v višini skoraj 5,4 milijona evrov, torej še malo več kot v lanskem letu. To daje tudi Zadrugi Goriška Mohorjeva, ki poleg otroške revije Pastirček in knjig Goriške Mohorjeve družbe izdaja tednik Novi glas, vsaj kanček upanja v bolj nemoteno delovanje v naslednjem triletju. In vendar cela vrsta vprašanj – še zlasti višina prispevkov za tekoče leto in pa, bolj splošno, vedno bolj oddaljeno obzorje sistemskega financiranja – še vedno ostaja odprtih in brez ustreznih odgovorov.
Upravni odbor naše Zadruge je spričo dramatičnega stanja in bližajočega se konca leta moral nujno nekaj ukreniti: prejšnje dni je po tehtnem razmisleku sprožil postopek za uvedbo dopolnilne blagajne za vse svoje uslužbence. Kot znano, je iz Slovenije prejel 10% manj prispevkov kot lani; za Zadrugo, kakršna je naša, so to že nezanemarljive vsote. Krčenje prispevkov z italijanske strani naj bi bilo v odstotkih še enkrat večje (20%); do trenutka, ko pišemo te vrstice (november se naglo bliža koncu…), upravni odbor še vedno ne ve, s kakšnimi sredstvi lahko razpolaga za to leto, in torej niti ne ve, kakšen bo letošnji primanjkljaj. Glede na napovedi lahko samo predvidevamo, kakšni so ti zneski; ti pa so visoki kot še nikdar doslej, stanje za Zadrugo postaja preprosto nevzdržno.
Ker upravni odbor – kljub zmanjševanju vseh stroškov na minimum – ni našel primernejših rešitev, se je odločil, da poseže pri osebju. Kljub vsemu je to korak, ki naj bi čim manj prizadel zaposlene, hkrati pa bi Zadrugi omogočil, da vsaj delno sanira bilanco za leto 2012. V bistvu gre za to, da bi za četrtino zmanjšali delovno silo in, posledično, strani časopisa (pogojnik uporabljamo, ker se je postopek komaj začel in še nimamo gotovosti, da bo varčevalni načrt v celoti odobren). Časnikarji naj bi podpisali solidarnostno pogodbo (vsak izmed njih naj bi od decembra dalje ostajal doma po teden dni), ostalo osebje pa čaka dopolnilna blagajna. Zaposleni na tak način seveda ne bodo mogli več pripravljati časopisa v takšnem obsegu, kakršnega delajo že sedemnajsto leto. Časnik bo tako revnejši, a druge poti žal ni!
Upravni odbor Zadruge se iskreno zahvaljuje vsem, ki so že izrazili solidarnost in bližino, pa tudi nekaterim posameznikom, ki so v prejšnjih dneh dokazali, da cenijo naše poslanstvo, tudi tako, da so že plačali podporno naročnino. Ker se zavedamo, da ima tednik Novi glas širši deželni in čezmejni pomen ter prav posebno vlogo med mediji v vseslovenskem kulturnem prostoru, ne nazadnje pa tudi med izseljenci v številnih državah sveta, poziva upravni odbor ne le politike in zastopnike civilne družbe, temveč tudi naročnike, bralce in tiste, ki lahko kaj naredijo, naj nas podprejo, da bomo Novemu glasu lahko zagotovili sedanjost in prihodnost.

Prejšnji teden je na različnih ravneh potekala cela vrsta srečanj, pogovorov in omizij najrazličnejših političnih subjektov in predstavnikov civilne družbe v Italiji in Sloveniji, ki si prizadevajo, da bi rešili obstoj in delovanje organizacij in ustanov slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme