Premier bo Janez Janša!

V Sloveniji v različnih okoljih menijo, da veliko število javnih občil z raznoliko vsebino in usmeritvijo dokazuje, da v državi prevladujeta in se uveljavljata demokracija in svoboda, po modelu in najboljših tradicijah parlamentarnih sistemov na zahodu. Vendar če bi bilo to res, bi imeli že skoraj idealno družbo in državo. Na Slovenskem pa je polno primerov govorjenja, pisanja in zatrjevanja o dobrih namenih politikov, raznih samooklicanih politikov, analitikov, pa tudi posameznih organizacij in ustanov civilne družbe, sprememb v smeri uresničevanja obljubljenega za razvoj demokracije in družbenogospodarski napredek države pa ni oziroma jih je malo.
Po dogovoru Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije, krščanskih demokratov, Stranke modernega centra in Demokratične stranke upokojencev o oblikovanju nove vlade oziroma desnosredinske koalicije, ki bi jo v svojstvu premiera vodil Janez Janša, je v Sloveniji nastalo vzdušje, da je država začela drseti v diktaturo. Kljub mnogim pozivom k umiritvi razmer in odpravi napetosti, tudi, denimo, državnega poglavarja Boruta Pahorja, nekdanjega sodnika ustavnega sodišča, mednarodno priznanega pravnika ter politika dr. Ernesta Petriča, varuha človekovih pravic Petra Svetine, vseh organizacij, vključno z delodajalci v gospodarstvu, pa osemdesetih slovenskih županov, se je na družbenem omrežju Facebook zbrala skupina ljudi in se poimenovala z nazivom Brez strahu, proti koaliciji sovraštva. Svoje puščice, naziranja in trditve so usmerili proti strankam nove koalicije. Pripravili so protestni shod pred sedeži strank nameravane koalicije, kjer je bilo po nekaterih trditvah slišati tudi poziv k uboju Janeza Janše. Štiri politične stranke desnosredinske usmeritve so obtožili, da imajo sovražne namene glede Slovenije, čeprav so na prejšnjih parlamentarnih volitvah prejele več kot polovico glasov slovenskih volivcev.
Protestnike – bilo naj bi jih okoli tisoč – so sicer podprla vsa glasila še zmeraj vladajočih s politične levice, vendar je bilo prvič po dolgem obdobju objavljenih tudi nekaj prispevkov o objektivnem liku in stremljenju Janeza Janše. V tedenskem magazinu Reporter je Ivan Puc zapisal, “da je vse, kar se dogaja, eno samo že nič kolikokrat videno strašenje. Patološki antijanšizem je odraz bojazni, da bo Slovenija z novo vlado ta antijanša blef dokončno spregledala. Zamenjava oblasti bo koristna, desno volilno telo jo željno pričakuje”. V nekem komentarju, objavljenem v Reporterju, pisec polemizira s skupino 75 uglednih znanstvenikov in akademikov, ki so v javnem pismu menili, “da bi bil Janšev (ponovni) prihod na oblast nevaren za slovensko demokracijo”. Glede Janševega domnevnega poseganja v sodstvo avtor komentarja opozarja, “da podpisanim akademikom sodstvo gotovo ni uničilo podjetij, življenj, družin, kot jih je premnogim Slovencem. Krivico so sodniki storili tudi Janezu Janši in njegovi družini s procesom Patria. A to seveda uglednih znanstvenikov in akademikov nič ne moti. Sramotno je tudi, da so slednji vseskozi tiho ob robotah župana domnevno najlepšega mesta na svetu, Zorana Jankovića, in njegove družine. Posebno za vse ugledne znanstvenice je sprevrženo, da so bile tiho ob razkritju Jankovićevega spolnega izsiljevanja farmacevtke.
Ob vseh slabih rečeh pri Janezu Janši slednji na evropskem prizorišču vseeno nekaj pomeni. Za premiera v odhajanju Marjana Šarca pa lahko rečemo, da ga niso evropski mediji ob njegovem preračunljivem patetičnem odstopu naključno zamenjali s hrvaškim predsednikom vlade in objavili njegovo fotografijo”.
V državnem zboru, kljub razburljivemu in polemičnemu ozračju v politiki, zdaj ugotavljajo možnosti za oblikovanje in začetek delovanja predvidene nove koalicije. Če bo Janez Janša dobil dovolj glasov poslancev, če bodo ti podprli predvidene ministre nove vlade in če bodo za novo koalicijo uspešni tudi drugi postopki, določeni z ustavo, in poslovnikom državnega zbora, bi (bo) nova vlada lahko bila potrjena in prevzela svojo vlogo najvišjega organa izvršilne oblasti v Sloveniji, morda okoli sredine tega meseca.(…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež / Dogovorjena nova koalicija štirih desnosredinskih strank

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme