Šport

Prelestna 50. Barcolana

Prelestna 50. Barcolana

Dogodek, v katerega je vpet ves Trst

Za nami je razkošna 50. Barcolana. Iz leta v leto gre bolj za dogodek, v katerega je vpet ves Trst, kot pa zgolj za tradicionalno regato za jesenski pokal. Najprej sicer o sami nedeljski tekmovalni plovbi po Tržaškem zalivu. Zbralo se je, za nov rekord udeležbe, 2689 jadrnic z vsega sveta. Regata je torej res največja v Sredozemlju in najbolj množična na svetu. Z nabrežja, tržaške obale in kraškega roba pa si je spektakel (tudi z nastopom vojaške akrobatske skupine Frecce Tricolori in s simbolno prijavo šolske jadrnice italijanske mornarice Amerigo Vespucci, ki je bila ves teden na ogled pred pomolom Bersaglieri) ogledalo več deset tisoč ljudi.
Od začetka do konca je velikanka Spirit of Portopiccolo bratov Furia in Gabrieleja Benussija tekla mrtvi tek. Jadrala je 57 minut in štiri sekunde, kar je odličen čas, kateremu je botrovala zmerna burja. Drugo mesto je z minuto zamude zasedla jadrnica Tempus fugit – Ottica Inn s krmarjema Mitjo Kosmina in Luddejem Ingvallom, tretja pa je bila Way of life (do lani Maxi Jena) s koprskim olimpijcem Gašperjem Vinčecem in tudi nekaterimi zamejci na krovu.
Izjemno gost pa je bil letos, ko so želeli ob jubileju skorajda pretiravati, razpored dogajanja že poln teden pred usodno nedeljo. V več intervjujih je predsednik društva Societa’ velica Barcola Grignano in organizacijskega odbora Mitja Gialuz poudaril, da ima ob sebi sijajno ekipo, ki dela za Barcolano več mesecev. Nazadnje pa je komentiral, da je bila izvedba 50 – 2018 v celoti najlepša v zgodovini. Kot gost enega večjih pokroviteljev se je je udeležil tudi slovenski predsednik evropske nogometne zveze UEFA Aleksander Čeferin, ki je bil nad doživetim navdušen.
Vse širši pa je krog društev, ustanov in gospodarskih dejavnosti, ki so razumeli, kolikšna je možnost promocije v tem kolesju, in so bili vključeni s svojimi pobudami v uradni program prireditve. Ne moremo tako mimo tokrat nadvse otipljive slovenske prisotnosti na Nabrežju, ki ga je že deset dni pred regato zaznamoval glasbeni nastop slovitega Boba Sinclaira, in dejansko po vsej pokrajini in celo deželi. Gledališke predstave, koncerti, organizacije (SDGZ z Okusi Krasa, ZSŠDI, okoliške Občine, iz Slovenije cela vrsta ustanov) in podjetja z razstavnimi prostori, pa tudi dogodki s slovenskim pridihom. Tina Maze, Vasilij Žbogar in Tinkara Kovač na podelitvi nagrad regate Go to Barcolana from Slovenia iz Portoroža v Trst, obisk slovenskih ministrov za Slovence v zamejstvu in po svetu Jožefa Petra Česnika in za kmetijstvo Aleksandre Pivec in še bi lahko naštevali. Vsak kamenček v mozaiku pripomore k prepoznavnosti nekega izdelka, nekega prostora, neke skupnosti, neke ideje. Predvsem to je danes Barcolana, ki jo lahko doživlja tudi tisti, ki sploh ne upre pogleda proti jadrom pred Velikim trgom.
HC

19.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!