Praznik sv. Ane v Pevmi

Malce bolj hladen, predvsem pa vetroven večer je prisilil organizatorje – Kulturno športno društvo Naš prapor, novoustanovljeno združenje Krajevna skupnost Pevma, Štmaver in Oslavje, župnija sv. Mavra in Silvestra in Združenje proizvajalcev rebule z Oslavja -, da so prvo prireditev ob letošnjem domačem prazniku vaške zavetnice sv. Ane s prireditvenega prostora pod milim nebom prenesli v domačo cerkev, ki jo je dobrovoljno dal na razpolago župnik Marijan Markežič. V lepi pevmski cerkvi, ki jo bogatijo Kraljeve poslikave, se je zbralo kar precej domačinov in gostov iz bližnjih krajev. Ob sproščenem napovedovanju prikupne Barbare Uršič se je pod akustičnimi cerkvenimi oboki vil kulturni program, ki so ga z nežnimi ljudskimi in ponarodelimi pesmimi lepo prepletale Kitaristke za dušo. To je skupina upokojenk, ki jim je glasba vir veselja in notranjega miru. Ta posebni glasbeni sestav deluje nekaj več kot leto dni v Kulturnem društvu Slavec v Solkanu. Kitaristke za dušo so z glasbenimi nastopi že popestrile marsikateri kulturni dogodek, pa tudi osrečile goste v domovih za ostarele v Novi Gorici, v Podsabotinu in na Gradišču.
Občinstvu je na sobotnem večeru nekaj uvodnih misli izrekla predsednica društva Naš prapor Savina Radikon. Izrazila je veselje zaradi ponudbe rezbarskega, intarzijskega in restavratorskega društva Solkan, ki je ponudilo na ogled zanimivo razstavo, na kateri so “umetniški in okrasni predmeti sad prizadevanj sosedov iz Solkana, kraja, ki je podobno kot Gorica l. 2001 praznoval tisočletnico prve omembe v zgodovini”. Poudarila je, da jih s Solkanci vežejo dolgoletne vezi, tudi sorodstvene, “ki jih je nesrečna meja za veliko let prekinila ali vsaj zrahljala”. Prav je, da ti stiki spet celostno zaživijo. Prav kulturne vezi “naj bodo temelj skupnih gledanj in načrtovanj, kajti brez kulture si ne moremo zamisliti razvoja neke skupnosti”. Dodala je še, da to srečanje “predstavlja enega od toliko kamenčkov oz. drobcev, ki bodo sestavni del velike umetnine, ki ji pravimo sožitje med iskrenimi prijatelji, ki živijo na obeh bregovih prelepe Soče”. Z malce grenkobe je povedala tudi, da društvo ne more uresničiti vsega, kar bi rado, kajti ne v Pevmi ne na Oslavju ni dvorane. Zato je njihovo delovanje omejeno in vezano na lepo vreme. Spomnila je, da je pred kratkim ukinjeni Rajonski svet Pevma, Štmaver, Oslavje bil prava gonilna sila in finančni pokrovitelj vseh njihovih dejavnosti. O sami razstavi je spregovoril predsednik rezbarskega, intarzijskega in restavratorskega društva Solkan (RIRDS) Jožko Markič. Povedal je, da je bilo društvo ustanovljeno pred desetimi leti z namenom združiti umetniške navdušence in jih primerno predstaviti javnosti. Dne 14. septembra bodo na solkanskem krajevnem prazniku obeležili prvo okroglo obletnico društva z razstavo pa tudi izdajo zbornika o dosedanjem delovanju. V prihodnje želijo privabiti k društvu tudi mlajše obrtnike z umetniško dušo, ki za svoje rokodelsko umetniške izdelke rabijo različne materiale.
Na razstavi se predstavlja osemnajst umetnikov samoukov, trinajst izmed njih je članov solkanskega društva, šest pa je samostojnih razstavljalcev. Nekateri so s tostran meje (Ločnik, Gorica, Štmaver…). V glavnem so ti umetniki odkrili ustvarjalno žilico na univerzi za tretje življenjsko obdobje UNITRI. Ko so se dokončno otresli službenih obveznosti, so lahko prisluhnili svojemu ustvarjalnemu navdihu in sprostili svojo domišljijo v ustvarjanju dragocenih unikatnih umetnin, za izdelavo katerih uporabljajo različne tehnike. Tako so na ogled rezbarije, intarzije, izdelki v reliefni tehniki in pirografiji, pa tudi šivanje, akvareli in lepe, sodobno zasnovane stvaritve v kamnu. Veliko je izdelkov v lesu – kozolci, kosci, velikanska ročna ura …, v reliefni tehniki so na lesenih ploščah prizori iz kmečkega sveta, pa tudi utrinki iz rokodelskih poklicev, nabožni motivi, raznovrstne, čudovito izdelane ptice… Intarzije predstavljajo tudi vrsto prizorov iz Krpanovih dogodivščin, akvareli pa prikazujejo vedute in druge teme. Ta svojevrstna skupinska razstava bo na ogled tudi naslednje dni, ko se bo od četrtka, 26,. do nedelje, 29. julija, zvrstila še vrsta športnih, glasbenih in drugih kulturnih dogodkov. V nedeljo bo, kot vselej, slovesna sv. maša s procesijo po vasi, če bo seveda vreme naklonjeno.
IK

Pisanost rezbarskih izdelkov uvertura v praznovanje

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme