Povezali so se za razvoj domačega ozemlja

Piše: Kat Fotografije: DD

KCLB Predstavniki števerjanske Vinoteke na Srečanju pod lipami

Vinoteka Števerjanski griči in Občina Števerjan vsako leto združita moči za organizacijo dvodnevnega vaškega praznika Likof, ki privablja veliko obiskovalcev iz bližnje in bolj oddaljene okolice. Na Trgu svobode pred števerjansko cerkvijo običajno ponujajo hrano in predvsem pijačo, degustacijo odličnih vin proizvajalcev vinoteke. O delovanju društva in izzivih, s katerimi se morajo soočati njegovi člani, so v četrtek, 27. julija, v komorni dvorani KCLB spregovorili Ivan Vogrič ter brata Elija in Fabijan Muzic. Z njimi se je pogovarjal ekonomist Martin Novak.

V vinoteko je včlanjenih petnajst kmetij, ki v Števerjanu proizvajajo vrhunska vina. Po besedah Elije Muzica vinoteka žal ne združuje vseh vaških kmetij, “premalo je sodelovanja, čeprav je društvo odprto vsem kmetijam iz Števerjana in okolice”. Sodelovanje in združevanje, predvsem z vinarji iz Oslavja, ki so povezani v Združenje proizvajalcev rebule, pogreša tudi Ivan Vogrič, ki je bil med ustanovnimi člani Vinoteke Števerjanski griči. Opozoril je, da so o ustanovitvi društva začeli razmišljati že v devetdesetih letih, v obdobju večje krize, ki je prizadela področje prodaje grozdja. Leta 1998 so že ustanovili zadrugo, ki pa se je po petih letih razpustila, vlogo združevanja in promocije števerjanskih kleti je nato prevzela vinoteka, ki se že od začetka zgleduje po raznolikem delovanju društva Enoteca iz Krmina.

Števerjan, Oslavje in Krmin sestavljajo področje, ki je postalo prepoznavno po visokokakovostnih vinih tako na krajevni, državni, kot tudi že na svetovni ravni. Fabijan Muzic je v četrek orisal navzočim razlike med posameznimi območji oz. izbirami vinarjev, ki tam imajo vinograde in proizvajajo vina. Na Oslavju so se npr. vinarji specializirali v proizvajanju in trženju maceriranih vin, rebule; v Krminu se že več let spretno poslužujejo marketinških tehnik in tudi vinarji vinoteke so na tem področju prav gotovo “na dobri poti”. Za zaščito vseh briških vin in pravilne uporabe zaščitenega imena “Collio” pri promociji ne samo vin, ampak tudi celotnega ozemlja, pa skrbi Konzorcij Collio. Italijanska različica imena Brd “Collio” je že od nekdaj kamen spotike, Elija Muzic pa je razložil, da gre za zaščiteno, izvirno poimenovanje vina in drugih enogastronomskih pridelkov, ki ščiti potrošnike in proizvajalce, čeprav “vsi smo Brici, po kulturi, ozemlju in vinu, meja je samo na papirju.”

Člani vinoteke si prizadevajo povečati prodajo svojih vin in skušajo v Števerjan privabiti čim več turistov in poznavalcev, ljubiteljev različnih vinskih sort. Povedali so, da se je količina proizvedenega vina v zadnjih desetletjih sicer znižala, kakovost pa je na znatno višji ravni. Prilagodili so se novim navadam in okusom potrošnikov, ki danes pijejo manj vina, izbirajo kakovost in radi spoznajo “zgodbo” določenega proizvoda in ozemlja, na katerem je nastal. Vinarji in kmetje morajo biti pripravljeni, posodobiti morajo svoje promocijske tehnike in način sporočanja s kupci, prilagoditi se morajo “modi”, da lahko napredujejo in postanejo prepoznavni. Čeprav vsi gojijo iste sorte grozdja, so njihova vina različna, “vsak vinar ima drugačno roko”, vsaka kmetija se na drugačen način razvija in vinu daje svoj pečat, nedvomno pa jih združuje povezanost z ozemljem.

Vinarje vinoteke skrbi usoda domačega prostora, prizadevajo si za njegov razvoj in obžalujejo pomanjkanje turističnih storitev, infrastruktur, nastanitev in kolesarskih stez, ki bi v Števerjan lahko privabile večje število gostov, predvsem v luči EPK2025. Na tem področju opažajo razlike z Brdi v Sloveniji, področjem, ki turistom trenutno nudi marsikaj več in v razvoj katerega tudi država veliko vlaga. Gostje četrtkovega večera so prepričani, da bi s skupnim nastopanjem in soočanjem z javno upravo lahko dosegli marsikaj več, “ljudje nas hočejo videti povezane.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme