Aktualno

Poseben čar pod milim nebom

Poseben čar pod milim nebom

Piše Urška Petaros / Večer zvočnega gledališča na Repentabru

Verjetno je že vsak izmed nas vsaj enkrat v življenju obiskal gledališče in si ogledal kakšno gledališko predstavo. Zvočno gledališče pa je nekaj bolj posebnega, ki ga marsikdo verjetno še ni okusil. Tretje leto zapored so pri Radijskem odru organizirali večer zvočnega gledališča.
Priložnost je Radijski oder izkoristil tudi za to, da je nagradil najboljše radijske igre na natečaju, ki so ga priredili v spomin na dolgoletno igralko Radijskega odra Marjano Prepeluh. Tema natečaja je bilo odpuščanje. Komisijo so sestavljali Maja Lapornik, Jože Faganel, Andrej Pisani, Franko Žerjal in Anka Peterlin. V imenu komisije je najprej spregovorila njihova koordinatorica (in predsednica Radijskega odra) Maja Lapornik, ki je povedala, da so bili zelo zadovoljni s prispelimi radijskimi igrami, predvsem pa, ker so bili avtorji, tudi tisti nagrajeni, iz našega zamejskega okolja in iz osrednje Slovenije, kar pomeni, da imamo tudi med nami nadarjene pisce, istočasno pa je natečaj zanimiv tudi za avtorje iz osrednje Slovenije.
Očitno je, da je bilo veliko iger zelo dobrih, kajti komisija se je odločila, da bo podelila veliko nagrad. Tretjo nagrado so ex aequo prejeli Monika Bukovec iz Cerkelj ob Krki za igro Družinski portret, Aleš Matko iz Celja za igro Čudna sobota zlodejeva in Manica Maver iz Trsta za igro Rane. Drugo nagrado sta ex aequo prejela Tomaž Susič iz Trsta za igro Sodna obravnava in Primož Vresnik iz Ljubljane za igro Odpuščanje po bitki za Stalingrad. Prvo nagrado je prejel Urban Pirc iz Škofje Loke za igro Zadnja stava. Poleg teh so bile priporočene še igre Janeza Povšeta, Tomaža Lapajne Dekleve, Roka Vilčnika, Cvetke Bevc, Jake Smrdelja Simonetija, Manice Maver in Polone Ramšak.
Po slovesni podelitvi nagrad so obiskovalci (vsako leto se jih zbere več) lahko prisluhnili radijski igri Šola solopetja Milojke Žižmond Kofol, ki jo je režirala Maja Lapornik. Igra ni bila izbrana naključno, saj je zmagala na prejšnjem natečaju Radijskega odra ob praznovanju njihove 70-letnice.
Soorganizatorji večera so bili Radio Trst A, Slovenska prosveta in Društvo slovenskih izobražencev. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

29.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!