Pomembno italijansko odlikovanje za Alojza Rebulo

To je drugo najvišje državno odlikovanje na področjih kulture, gospodarstva, javnega ali človekoljubnega dela. Najbrž je na to podelitev vplivala tudi večja medijska in založniška odmevnost projekta Rebula, ki ga je izvedla Knjižnica Dušana Černeta iz Trsta v sodelovanju z založbo Edizioni San Paolo iz Milana in s finančno podporo deželne uprave FJk. Kulturni projekt namreč temelji na izdaji treh Rebulovih del v italijanskem prevodu. Med leposlovnimi spisi šempolajskega pisatelja so pristojni izbrali uspešen roman Nokturno za Primorsko, ki govori o treh totalitarizmih XX. stoletja ter o čutenju in trpljenju primorskega človeka. Prevedla ga je Martina Clerici, mag. Božo Rustja pa je napisal spremni esej o pisatelju, o protagonistu romana, duhovniku – mučencu Filipu Terčelju (1892–1946), ter o primorski polpreteklosti. Za ta roman so slovenskemu pisatelju meseca marca v kraju Riva del Garda podelili literarno nagrado Mario Rigoni Stern. Pri založbi San Paolo sta izšli še dve deli, s katerima imajo italijanski bralci zaokrožen vpogled še v Rebulovo teološko in esejistično ustvarjanje. Zbirka esejev, razmišljanj in predavanj Da Nicea a Trieste (Od Niceje do Trsta) prinaša izbor besedil, ki jih je pisatelj v tridesetih letih (med 1977 in 2007) napisal v italijanščini, zlasti ko je bil naprošen, da kot slovenski mislec italijanski ali mednarodni javnosti predstavi kako duhovno, kulturno ali zgodovinsko temo. Za predstavitev Rebulove teološke misli je Knjižnica Dušana Černeta izbrala zbirko šestih teoloških in filozofskih meditacij Smer Nova zemlja, ki jo je že leta 1976 prevedel p. Franc Husu, a je ostala v tipkopisu. Prof. Marino Qualizza je besedilo uredil in napisal teološko spremno besedo. Pod naslovom Destinazione Nuova Terra je izšla januarja letos.
Obvestilo o odlikovanju je pisatelj prejel ob 88. rojstnem dnevu v drugi polovici julija. Kdaj bo vročitev visokega italijanskega odlikovanja, še ni bilo določeno.

Italijanski predsednik Napolitano je tržaškega pisatelja imenoval za velikega častnika viteškega reda za zasluge za Republiko Italijo.

Preberi tudi

Preverjajte novice!

Uvodnik

Preverjajte novice!

09.02.2022
SSG: Vzlet drugam!

Aktualno

SSG: Vzlet drugam!

28.04.2022

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme