Poletna turneja skupine Måneskin je startala v Lignanu

Piše: APE

Kar 28 tisoč ljudi se je 23. junija zbralo na koncertu italijanske rock skupine Måneskin na stadionu G. Teghil v Lignanu. Najstniki, otroci, starši in vsi oboževalci mlade zasedbe so prihiteli na prvo postojanko poletne turneje z naslovom Live al Circo Massimo.

Skupino smo prvič spoznali leta 2017, ko so se udeležili italijanskega šova X Factor in se uvrstili na drugo mesto. Višek svoje glasbene kariere pa je dosegla z zmago na evropskem glasbenem festivalu Eurovizija leta 2021 s pesmijo Zitti e buoni, po zmagi na italijanskem festivalu Sanremo. Od takrat so rimski rockerji Damiano David (pevec), Victoria de Angelis (basistka), Ethan Tochio (bobnar) in Thomas Raggi (kitarist) zasloveli po vsem svetu. Po razglasitvi zmage pa jih je čakal že prvi škandal. Pevca Damiana so namreč obtožili, da je med spremljanjem rezultatov Evrovizije užival mamila. Vse se je izkazalo kot velika laž, saj so sami člani skupine jasno izjavili, da so proti drogam ter da nočejo biti stereotipni rockerji, ki se predajajo mamilom in alkoholu. Slavnostna pot skupine se je nadaljevala tudi po ZDA. Gostovali so v priljubljeni pogovorni NBC-jevi oddaji The Tonight Show with Jimmy Fallon, nato imeli koncert v znameniti dvorani Bowery Ballrom na Manhattnu, poleg tega pa uvedli koncert znane angleške rock skupine Rolling Stones v Allegiant Stadium v Las Vegasu. Nastopali so tudi na ameriškem festivalu Coachella, na katerem se vsako leto vrstijo slavni glasbeniki svetovne glasbene scene. Prav na koncertu v kalifornijski puščavi je pevec Damiano izrazil svoje negativno mnenje o vojni med Rusijo in Ukrajino – skupina se je tudi odločila, da med evropsko turnejo ne bo nastopila v krajih konflikta in javno izrazila solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi vojne. V Damianovih rokah je med številnimi koncerti plapolala ukrajinska zastava. Slavo in hkrati sovraštvo pa so Måneskin doživeli tudi med nastopom na festivalu Polsat SuperHit Festiwal 2021 na Poljskem, ko je Damiano ob koncu pesmi I Wanna Be Your Slave poljubil kitarista Thomasa in izjavil, da ljubezen ni nikoli zgrešena. Poljska velja sicer za državo, ki je nasprotna svetu Lgbtqia+. Damiano pa je jasno dokazal, da je mnenje skupine drugačno.

Måneskin so povsem navdušili na koncertu v Lignanu, ki sta ga organizirala Fvg Live in VignaPR v sodelovanju z Eps Italia ter mestom Lignano Sabbiadoro in Promoturismom Fvg. Koncert so začeli ob 21.30, s pesmijo Zitti e Buoni, ki je zaznamovala njihovo glasbeno kariero, nato so se zvrstile In nome del padre, Mammamia, Chosen, Womanizer, Supermodel, Coraline itd. Slavnostni koncert so Damiano, Victoria, Ethan in Thomas končali s ponovitvijo pesmi I Wanna Be Your Slave

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme