Poletna šola FRI 2024

Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) v času poletnih šolskih počitnic, od 1. do 5. julija 2024, organizira enotedenske računalniške delavnice (5 dni, vsak dan od 9. do 15. ure). Te so namenjene osnovnošolcem in srednješolcem, ki želijo izpopolniti in nadgraditi svoje znanje s področja računalništva, informatike in razvoja aplikacij.

DELAVNICE POLETNE ŠOLE FRI 2024 SO:

Turingove frnikole (novost!)

Udeleženci se bodo spoznali z igro Turing Tumble, ki na zabaven način vodi skozi osnovne koncepte računalnikov, programiranja in predstavitve podatkov. Udeleženci bodo sledili zanimivi zgodbi in reševali naloge, dobili pa bodo tudi razlago pojmov, ki jih te uganke uvajajo.

DODATNE INFORMACIJE O DELAVNICI

Ciljna skupina: 4.–6. razred OŠ
Predznanje: ni potrebno
Vodja delavnice: Uroš Čibej

Lego roboti na planetu Pagonija (novost!)

Na poletni šoli se bomo srečali z izzivi programiranja avtonomnih robotov, ki bodo raziskovali skrivnostni planet Pagonija. Sestavljali in programirali bomo LEGO Spike robote v programskem okolju Scratch, ki bodo reševali zagate na planetu Pagonija in na koncu uspešno vzpostavili prvo človeško kolonijo na tem oddaljenem planetu. Roboti se na medgalaktičnem potovanju srečujejo z različnimi težavami – od pomanjkanja goriva, do raznovrstnih izzivov pri nabiranju devterija, kot so terenske ovire in srečanja s skrivnostnimi domorodnimi roboti Binkoti.

DODATNE INFORMACIJE O DELAVNICI

Ciljna skupina: 4.–9. razred OŠ
Predznanje: ni potrebno
Vodja delavnice: Matevž Pesek

Sprogramiraj svoje Minecraft mesto

Si želiš postati arhitekt ali arhitektka svojega mesta v igri Minecraft? Na poletni šoli ti bomo pokazali, kako lahko z nekaj kliki miške in osnovnimi programerskimi ukazi zgradiš svoje Minecraft mesto! Na delavnici se bomo srečali z osnovami algoritmičnega razmišljanja in tako z enostavnimi ukazi zgradili v čisto tvoje mesto.

DODATNE INFORMACIJE O DELAVNICI

Ciljna skupina: 7.–9. razred OŠ
Predznanje: ni potrebno, zaželena je želja po ustvarjanju
Vodja delavnice: Matevž Pesek

Od interneta stvari do dronov

Na delavnici bomo v okolju Arduino na osnovi NodeMCU z ESP8266 postopno sestavili vremensko postajo z uro povezano v Internet. Naučili se bomo osnov programiranja v programskem jeziku Arduino. Za prikaz vrednosti bomo uporabili moderne prikazovalnike LED in OLED. V drugem delu delavnice bomo spoznali, kako se majhni računalniki in senzorji uporabljajo za vodenje dronov – kvadrokopterjev. Kvadrokopter se bomo naučili pilotirati z napravo za daljinsko vodenje najprej na računalniškem simulatorju nato pa v živo na prostem.

DODATNE INFORMACIJE O DELAVNICI

Ciljna skupina: 7.–9. razred OŠ in dijaki
Predznanje: osnovno poznavanje MS Windows operacijskega sistema
Vodja delavnice: Aleš Jaklič

VR — navidezna resničnost

Na poletni šoli navidezne resničnosti se bomo spoznali s preprostimi orodji za izdelavo videoiger v virtualni resničnosti v programskem okolju Unity za očala Meta Quest 3. Za osnovo bomo vzeli igro Steady the drums, ki temelji na obrambi mesta pred sovražniki. Naučili se bomo osnov vizualnega programiranja za interakcijo s predmeti, dodajanja animiranih 3D modelov in različnih vizualnih učinkov. Tekom poletne šole bomo razvijali svoje igre v navideznem okolju s pomočjo orodja Unity, načrtovali scenarije in poigritve ter nove izzive v obstoječih in lastnih VR igrah.

DODATNE INFORMACIJE O DELAVNICI

Ciljna skupina: 7. – 9. razred OŠ in dijaki
Predznanje: znanje programiranja in/ali modeliranja
Vodja delavnice: Matevž Pesek

Programiranje v višji prestavi

Naloge na tekmovanjih iz programiranja se da dostikrat rešiti z osnovnim poznavanjem katerega od programskih jezikov in dovolj zdrave pameti. Na višjem nivoju pa postane vnaprejšnje poznavanje raznovrstnih trikov, podatkovnih struktur in algoritmov vse bolj nujno. Skupaj bomo reševali probleme in naloge s preteklih tekmovanj, se pogovorili o zanje koristni teoriji in si ogledali rešitve. Šola je tako še posebej namenjena dijakom, ki odhajajo na IOI (International Olympiad in Informatics) ali CEOI (Central European Olympiad in Informatics). Naučili se bomo novih metod reševanja problemov, kako se lotiti reševanja algoritmičnega problema in kako biti uspešnejši na tekmovanjih iz programiranja.

DODATNE INFORMACIJE O DELAVNICI

Ciljna skupina: dijaki (in napredni osnovnošolci, 9. razred, ki jih zanimajo tekmovanja iz računalništva)
Predznanje: osnovno znanje programiranja
Vodja delavnice: Andrej Brodnik

Osnove programiranja v pythonu

Računalniške programe — navodila, ki računalniku povedo, kaj naj počne — pišemo v jezikih, ki so za razliko od človeških zelo omejeni, a povsem natančni in nedvoumni. Spoznali bomo osnove enega najbolj razširjenih programskih jezikov po imenu python in računalnik z njegovo pomočjo pripravili do tega, da nas bo vljudno pozdravil, nam zastavljal računske naloge ali pa z nami odigral kakšno enostavno igro. Programi, ki jih bomo napisali, bodo preprosti, imeli pa bodo marsikaj od tistega, kar imajo veliki.

DODATNE INFORMACIJE O DELAVNICI

Ciljna skupina: dijaki
Predznanje: ni potrebno, zadošča osnovnošolska matematika
Vodja delavnice: Luka Fürst

3D modeliranje z orodjem Blender (novost!)

Želite dati svoji domišljiji prosto pot in ustvariti še nikoli videne nove svetove? Kako ustvariti navidez resničen svet v vseh treh dimenzijah, ki omogoča gibanje in raziskovanje? Če se vam naloga zdi pretežka, še niste spoznali Blenderja. Blender je brezplačno odprtokodno orodje za izdelavo 3D modelov, animacij in svetov ter njihovih upodobitev. V okviru delavnice na poletni šoli bomo spoznali osnove izdelave 3D modelov in končnih upodobitev. Udeleženci boste ob pomoči inštruktorjev izdelali svoje projekte, ki bodo vključevali modeliranje, teksturiranje, osvetlitev in animacijo.

DODATNE INFORMACIJE O DELAVNICI

Ciljna skupina: dijaki in študenti
Predznanje: uporaba okolja Windows
Vodja delavnice: Ciril Bohak

Prijava in cena

Prijave se odprejo v torek, 16. aprila. 2024, in bodo odprte en teden. Prijavnica bo dostopna na spletni strani Poletne šole FRI.

Do 7. 5. 2024 vas bomo obvestili o sprejemu na delavnico. V primeru dodatnih prostih mest bomo takrat tudi ponovno odprli prijave do zapolnitve.

Splošni pogoji

Splošni pogoji so objavljeni na spletni strani Poletne šole FRI.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme