Po Mariji združeni v Kristusu

Sv. Višarje / Tradicionalno romanje vernikov več evropskih narodov

Ob 660. obletnici najdenja milostne podobe Višarske Matere Božje so v soboto, 25. julija, priromali na Svete Višarje verniki več evropskih narodov. Ob somaševanju ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, krškega škofa Jožeta Marketza in koprskega škofa Jurija Bizjaka je slavje vodil videmski nadškof Andrea Bruno Mazzocato. Romanje je potekalo seveda v času, ko tudi za verske obrede veljajo ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19. Videmski nadškof je med homilijo izpostavil “sredinski položaj” božje poti na 1.766 metrih nad morjem, med tremi narodi, in več sto zbranih vabil k molitvi za Cerkev in Evropo: “Marija nas povezuje, vsi smo njeni otroci. To smo postali pod križem na Kalvariji, kjer nas je sprejela in kjer jo je Janez za vse nas vzel k sebi. Marija, naša mati, najprej povezuje tri narode, povezuje pa tudi vso Evropo in ves svet”.

Ob koncu maše sta zbrane nagovorila tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore in krški škof Jože Marketz. Nadškof Zore je dejal, da je podlaga tega, da moremo biti “po Mariji združeni v Kristusu”, zgovorna tudi legenda o nastanku višarske božje poti”.  Tudi krški škof Jože Marketz se je v nagovoru oprl na legendo o nastanku božje poti: “Svet na tej gori je tako čudovit! Marija je hotela ljudi opozoriti na to lepoto, zato se je vedno vračala nazaj na goro, da bi ljudje tega gorskega sveta na tromeji ne pozabili, da bi se vračali. Kot bi klicala: ‘Poglejte ta svet, ohranite ga’”. V izjavi za Družino je škof Marketz Kseniji Hočevar izrazil upanje, da se bodo narodi sposobni povezovati tudi v prihodnje. Ko je študiral v Ljubljani v prejšnjem stoletju, so bile med evropskimi državami meje: “Zdaj pa smo spet v položaju, ko se meje zapirajo. Pa ne samo zaradi koronavirusa, ampak tudi zaradi nacionalizmov in egoizmov”. Škof Jurij Bizjak pa je izpostavil lepo pripravljeno slavje: “Višarska božja pot je med najvišjimi božjimi potmi v Evropi. Na misel mi pride stavek iz Visoke pesmi, ki pravi: ‘Pridi moja golobica iz skalnatih vrhov, pridi iz skalnatih pečin … Tu je Mati Božja med vrhovi, med pečinami, tu je Mati Božja med romarji, ki se povzpnejo na vrh”.

Romanja sta se udeležila tudi predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in predsednica SSO za videmsko pokrajino Anna Wedam.

Preberi tudi

Da zasijeta duša in telo

Kristjani in družba

Dviganje in preoblikovanje človeka

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme