Peš iz Vipave v Trst kot predniki s “kareto”

Če se njihovi življenjski cilji v času krize soočajo z vse težjimi možnostmi realizacije, še ne pomeni, da je ustvarjalnost mladih ljudi zatrta v kali. Gre za neustavljivo, naravno silo fascinantnih oblik, ki obnavlja in poganja zgodovino.
Svoj podvig pa so zlahka, a ne brez truda, izvedli štirje junaki iz zgornje Vipavske doline. Peš so opravili pot iz Vipave v Trst, in sicer po poteh svojih starih mam in očetov. Pred stoletjem so namreč številni Vipavci pešačili s “kareto” v Trst in kaj prodajali oz. kupovali, kar je bilo takrat težko najti. Tržaški Kras je poznal mlekarice, iz Istre so hodile šavrinke, kmetje pa so hodili tudi globlje s Krasa in celo iz krasne doline pod Nanoško planoto. Novodobni pešci so kljub spremenjenemu stilu vsakdana, asfaltiranim potem in prometnemu spremstvu atvomobilov podoživeli, kar jim je razvoj družbe olajšal. Pa vendar, to so poti, ki tudi v 21. stoletju imajo veliko pomena.
Pot so opravili v petek, 16. novembra, s temi etapami: Dolga Poljana-Planina-Gaberje-Kobdilj-Kopriva-Dutovlje-Kreplje-Dol pri Vogljah-Opčine-Trst, kar znese dobrih 40 kilometrov. Velika dolžina poti je zahtevala uhojene noge in trdo psihično pripravo. Štirje junaki (David, dva Marka in Franko) so razdaljo prepešačili v dobrih sedmih urah. Da ne bi vse ostalo pri hoji, so končano pot proslavili na Velikem trgu v Trstu, kjer sem se jim pridružil zato, da smo lahko v kvintetu zapeli ponarodelo Vstajenje Primorske.
Za pot nazaj domov so bili dogovorjeni za prevoz do Piščancev, kjer so obiskali prijatelja in sošolca enega izmed članov pohoda Andreja Boleta. Ukvarja se z vinarstvom, kraljevsko panogo vipavskih ljudi, tako da si so imeli možnost ogledati in preizkusiti nekaj odličnih letnikov vitovske grganje, črnine, malvazije in drugih. Pred vrnitvijo so imeli še postanek v Godnjah pri Dutovljah, kjer so v hramu zapeli, potem pa domov k zasluženemu počitku.


 

Pa naj še kdo reče, da so mladi današnjih dni brez projektov in zamisli.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme