Pastirček: Končno spet počitnice!

Pastirček se od svojih dragih bralcev poslavlja z junijsko številko, v kateri spet vabi male risarje, naj čim prej pošljejo risbico za naslovnico za l. 2012/13. Prihodnje leto bo Pastirček, ki ga izdaja Zadruga Goriška Mohorjeva, stopil v 67. letnik. Leta se mu prav nič ne poznajo, saj je živahen in domiseln – kot je dinamičen njegov urednik Marijan Markežič! – in kot vedno tudi v junijski številki ponuja lepo spodbudno branje za dušo in domišljijo. Pesmica V. T. Arharja Pismo z morja je popolnoma v sozvočju s počitniškim vzdušjem, ko se morje že riše na obzorju. Kot vselej občuteno je rime ilustrirala Danila Komjanc. Z razigranim srcem se na morje odpravljata tudi vila Cirila in škrat Kosmat, ki sta med letom kratkočasila predvsem najmlajše bralce. Tudi tokrat jih naprošata, naj jima pomagajo pospraviti v kovček vse potrebno, da bo bivanje pri morju udobno. Dopolnjevanko, navezano na konec šolskih muk, je lastnoročno napisala Zora Saksida, dopolnili pa jo bodo Pastirčkovi bralci. S prihodom poletja se končuje tudi Pomladna zgodba Antonelle Delbianco; v tokratnem stripu se je kopanju bratcev, po sili razmer, pridružil tudi radovedni medvedek in bil neizmerno srečen. Pacek je “prau štuf”! Komaj čaka konec pouka, ker so “učitelce štrešade, školari sitni, podstrešnice ežaušte”. Skrbi ga le, kako bo s spričevalom. Dobrih ocen pa se bodo gotovo veselili vsi Pastirčkovi pridni in zvesti bralci, ki bodo uživali ob branju basni Žirafa in puščavska lisica, ki nas uči, da je treba najprej pozorno gledati svet okoli sebe. Modre misli so izpod peresa V. T. Arharja, malo zvitorepko pa je ilustrirala Danila Komjanc, ki je prispevala ilustracije tudi drugim zapisom. Med njimi je Zgodba s kmečkega dvorišča, ki jo je spretno stkala Mariza Perat in vanjo vpletla dobrosrčnost muca Pikca, ki je privedla do tega, da so pes Sultan in ostale domače živali vljudno sprejele medse zapuščenega črnega muca. Pastirček se je v junijskih dneh zazrl v črni bezeg in ob pomoči Ane Rupil ter Danile Komjanc navedel vse njegove dobre lastnosti. V Jezikovnem kančku Berta Golob ob duhoviti ilustraciji Marjana Mančka vabi Pastirčkove pisce, naj nadaljujejo začeto zgodbico, ki jo ponuja; pri tem jih opozarja, da “besedilo je najlepše povezan šopek povedi iz najbolj primernih besed”. Tatjana Ban prikazuje z jasnimi navodili, kako iz tulca toaletnega papirja, kartona in še drugih pripomočkov izdelamo pisano papigo. Hema je za počitnice izbrala take skupinske igre, s katerimi se bodo otroci razživeli na igriščih in v bazenu. V toplih poletnih dneh bo pravo hladilo jagodni sladoled, katerega recept boste našli na 26. strani junijske številke. V njej je tudi Pastirčkov koledarček, ki z rimano besedo predstavlja mesece in njihove značilnosti.
Poletni dnevi vabijo tudi h kolesarjenju; zato naj mali kolesarji čim bolj pozorno preberejo, kako vozimo mimo ovir, da bo vožnja čim bolj varna!
Ko se sedaj otroci veselijo počitniških dni, bodo lahko poprosili starše, naj jih popeljejo na katerega izmed izletov, ki jih je stric Maks – s pomočjo Marijana Markežiča – tako dobro opisoval skozi vse leto. Za konec je izbral Mengore (453 m), Marijino božjepotno svetišče. Njegovi mali nedeljski izletniki so si tam ogledali tudi kaverne iz prve svetovne vojne. Obiskali pa so še Modrejce in vojaško pokopališče ter Most na Soči, nekoč Sv. Lucijo. Tisti Pastirčkovi bralci, ki radi pojejo, bodo z veseljem odprli še zadnji dve strani letošnje “glasbene priloge”, v kateri je Vrabčkova nezgoda, ki jo je v glasbo na besedilo Ljubke Šorli prelil Patrick Quaggiato.
Da ne bi med počitnicami pozabili na Jezusa, pripoveduje Pastirček v deseti številki v rubriki Zgodbe iz Svetega pisma, ki jih pripravlja Walter Grudina, čustveno pa ilustrira Paola Bertolini Grudina, kako se je Savel spreobrnil in kot Pavel oznanjal Kristusova dela. Med bogato Pastirčkovo pošto, polno zanimivih zapisov in čudovitih risbic otrok iz zamejskih šol, je tudi velika fotografija učencev OŠ F. S. Finžgar Barkovlje, ki so v nedeljo, 20. maja 2012, z vaško skupnostjo praznovali 30-letnico domače osnovne šole in SKD Barkovlje.
Vesele in razigrane počitnice! In ne pozabite na Pastirčka, ki vas ima tako rad!
IK

Šolska vrata so se za osnovnošolce končno zaprla, razprlo pa se jim je prostrano obzorje zlate svobode.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme