“Otroci, pojte z dušo!”

Ni strahu, da bi se v občini Miren-Kostanjevica petje ne ohranilo. V Domu krajanov Negovan Nemec v Biljah je namreč v petek, 18. januarja 2019, v organizaciji Kulturnega društva Stanko Vuk uspešno potekala že šesta revija otroških pevskih zborov občine Miren-Kostanjevica Do Re Mi, na kateri je nastopilo sedem otroških oz. mladinskih zborov.

Petje v zboru uči red in disciplino, obenem je to priložnost za sproščujoč oddih, je v uvodnih mislih med drugim dejala Sonja Cijan, predsednica omenjenega društva; tokrat je ona povezovala popoldansko glasbeno prireditev, ki ga je v prejšnji letih koordinirala in vodila Mojca Dolinšek. Da zlasti otroško petje resnično razneži dušo, so na skrbno pripravljenem srečanju dokazali nastopajoči. Prvi je tri zapel tri pesmice iz zakladnice ljudskega repertoarja Otroški pevski zbor Glas Bilje, ki ga vodi Ingrid Praznik; na klavir ga je spremljala Lucija Šuligoj, na kitaro Robert Rolih, na cajon Timotej Lukežič; iz iste občine so mu sledili Otroški pevski zbor Kras z Opatjega sela (zborovodja Mojca Ivanc, klavir Tjaša Veselič), Otroški pevski zbor Podružnične OŠ Kostanjevica na Krasu (zborovodja Minka Markič, klavir Anica Furlan, “gospa z zlatimi prsti”), Mladinski pevski zbo OŠ MIren (zborovodja Minka Markič, klavir Anica Furlan), Otroški pevski zbor OŠ Miren in OPZ Podružnične OŠ Bilje (zborovodja Minka Markič, klavir Anica Furlan), na koncu pa še Mladinski pevski zbor Kras Opatje selo (zborovodja Pavel Pahor, klavir Blaž Pahor). Ker se na revijah pogosto tkejo prijateljstva, so organizatorji tokrat povabili v goste Otroški pevski zbor Emil Komel iz Gorice (zborovodja Damijana Čevdek Jug, klavir Eva Dolinšek).

Pred nastopom je pevce, njihove pedagoge in številne navzoče pozdravil podžupan Zvonko Ferfolja. Petje je prastar način izražanja človekove notranjosti od rojstva do smrti, saj je glas pravo čudo, je dejal. Je način izražanja, pa tudi druženja in socializacije, ki pomaga reševati katere koli spore. Zato je malim pevcem položil na srce: “Otroci, pojte z dušo!”

DD

Bilje / Revija otroških pevskih zborov občine Miren-Kostanjevica

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme