Opojno dehteči maj poklanja Mariji tisočere cvetove

Piše: Iva Koršič

Deveta številka otroške revije Pastirček v 78. letniku

Tudi k nam je vendarle priromal prekrasni mesec maj, ko se narava ob dotiku Božje roke ogrne z zelenim plaščem, posutim z neštetimi, pisanimi cvetkami, ki obračajo svoje glavice proti soncu in proti nebu, kjer kraljuje nebeška Mati in sprejema pod svoje varstvo vse, ki se k njej zatekamo. V mesecu maju se vrstijo šmarnice, pobožnosti Mariji v čast, h katerim smo nekdaj otroci množično zahajali in doma in v šoli pripravljali “Marijine” oltarčke. To je čas prvih srečanj z Jezusom pod podobo kruha, pa tudi čas, ko se na obzorju že svetlika zarja bližajočih se počitnic. Vse to omenja urednik Pastirčka Marijan Markežič v deveti številki te lepe revije in vabi otroke, naj že zdaj pomislijo, kakšno risbo bi lahko poslali na Pastirčkovo uredništvo, da bi krasila naslovnico v prihodnjem šolskem letu. Navdušeni risarji, natančno preberite navodila, navedena na 15. strani majske številke, poženite v galop domišljijo, da bodo vaše risbice čim bolj igrive in iskrive! Morda bo izbrana prav vaša! 

Na prvo sv. obhajilo se nanaša pesem Berte Golob Obhajilo, dar iz nebes, ki nam ga je Jezus podaril pri zadnji večerji. Po veselju, ki ga je prineslo Jezusovo vstajenje, pa so ob njegovem vnebohodu apostoli z žalostjo v srcu zrli proti nebu, kot lepo z besedo in sliko prikazujeta Walter Grudina in Paola Bertolini Grudina v Zgodbah iz Sv. pisma. Ime nebeške Matere se bo zapisalo ob pravilni rešitvi križanke, ki jo je omenjena ilustratorka izdelala za rubriko Spoznavajmo Sveto pismo!. Na vse, kar lepega prinaša mesec maj, pa je uglašena njena rubrika Čas za igro!!!

Mami je naslov pesmi, ki jo je Barbara Rustja napisala ob misli na svojo mamo. Ilustracijo pa je prispevala njena hčerka Svetlana Brecelj, ko je bila še majhna deklica. Priložena vprašanja vabijo bralce, naj opišejo in narišejo svojo mamico. Glasbenika Patricka Quaggiata, ki se lahkotno sprehaja po notnem črtovju, je navdihnila pesem Majniška Lojzeta Grozdeta. Otroški zbori jo bodo lahko zapeli ob spremljavi orgel. Pomladno veselje preveva tudi pesmico, ki jo ponujata Lara Puntar in Cristina Pacor. S klikom na QR kodo jo bodo otroci lahko tudi poslušali. Besedilo kot vselej spremlja lična ilustracija v tehniki akvarela.

Nepogrešljiva Pastirčkova sodelavka Mariza Perat se tokrat zaustavlja ob sv. Florijanu, mučencu, ki se je rodil v 2. polovici 3. stoletja v današnji Doljni Avstriji in je bil hraber in vnet višji rimski častnik, a tudi prepričan kristjan. Umrl je mučeniške smrti v času vladanja rimskega cesarja Dioklecijana, znanega preganjalca kristjanov. Po mučenju so Florijana navezali na kamen in ga 4. maja 304 vrgli v reko Enns. Dunaj ga časti kot svojega zavetnika. Tudi na slovenskih tleh je več cerkvic posvečenih temu svetniku, zaščitniku proti požarom in zavetniku gasilcev. Pri nas je njemu posvečena župnijska cerkev v Števerjanu, kjer ga ob njegovem godu, 4. maja, vedno slovesno počastijo.

Lepote, ki jih radodarno nasuva pomlad, kar same kličejo na sprehode v naravo. Tudi pujsek Bine (zamislila si ga je Danila Komjanc) je šel s sošolci na šolski izlet in si ogledal kmetijo. Otroci mu bodo iz papirja pomagali izdelati konjička. Morda pa je Bine videl tudi črno žolno, samotarko, ki jo Barbara Rustja nazorno opisuje v Naravoslovnem kotičku za najmlajše.

Tudi Pacek je bil s sošolci na izletu … v muzeju, kjer so se dolgočasili, ker je bilo vse staro!?!

Pomladi in potepanja po travnikih, pa tudi pesku, blatu … se veseli fantiček iz stripa zakoncev Grudina. Tokrat otroke dobrohotno nagovarjata, naj se po takem potepanju pošteno okopajo, kot to zahtevajo higienska pravila.

Likovna umetnica Vesna Benedetič je že zazrta v počitniški čas. Spretnim prstkom daje navodila, kako napraviti papirnato barčico, Tatjana Ban pa račko iz lepenke in plutovinastih zamaškov. Obe bosta ob pravilni izdelavi lahko zaplavali …

Pastirček slaščičar s Katerino in Graziello ni pozabil na svoje prijatelje sladkosnedneže. Z užitkom jim ponuja recept za pripravo čokoladnih kosmičev, za katere lahko uporabijo kar čokolado velikonočnih jajc, ki morda še ždijo na domačih policah. Matematični kotiček bo privabil vse, ki imajo radi račune, hrbtna stran Pastirčka pa tiste, ki se razvedrijo ob reševanju vsakovrstnih zank. V Pastirčkovi pošti pa je prava razstava krasnih risbic malih bralcev. Kar oglejte si jih!

Preberi tudi

O dolinskem župniku Placidu Sancinu

Kristjani in družba

Kaos v zavodu  in v Žabnicah

Goriška

Zgled služenja in znamenje poguma

Kristjani in družba

Spomin na p. Placida Corteseja na Cresu

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme