Odličnjake v šoli in športu je treba spodbujati!

Na Opčinah so pred tednom dni, kot vsako leto ob dnevu varčevanja, podelili nagrade Šport in šola. Letos je priznanje prejelo 33 višješolk in višješolcev, 26 iz slovenskih tržaških šol, sedem pa iz goriških. Nagrado vzpodbujata Združenje slovenskih športnih društev v Italiji in Zadružna kraška banka, ki nagrajencem poklanja denarni prispevek. Odličnjaki med šolskimi klopmi in na tekmovališčih pa so letos prejeli tudi stensko uro iz smrekovega lesa, delo mladega umetnika Mihe Pečarja.
Na podelitvi sta v imenu organizatorjev spregovorila predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin in prvi mož upravnega odbora ZKB Trst -Gorica Adriano Kovačič. Nagrajevanje najstnikov, ki so uspešni na obeh področjih, je predlagal športni pedagog in odbojkarski trener Franko Drasič, od leta 1991 je priznanje tako dobilo že 850 mladih. Prihodnje leto pa bo pobuda praznovala 30. rojstni dan.
Letošnji nagrajenci, ki so dosegli srednjo oceno najmanj osem in imeli predpisano število treningov tedensko in tekmovali vsaj na deželni ravni, se ukvarjajo s 15 različnimi športnimi panogami. Najbolj zastopana je košarka s sedmimi nagradami, šest je odbojkarjev, po tri nagrade pa sta požela atletika in nogomet.
Slavnostni govornik na prireditvi je bil Mario Adamič, osnovnošolski učitelj in nogometni trener ter selektor reprezentance Slovencev v Italiji Žile. Njegov poseg je bil zelo sočen, kritičen je bil namreč do sistema, ki ne pomaga mladini pri iskanju uspešnosti tako v šoli kot v športu. Adamič si želi, da bi imeli višješolci primerne pogoje, da usklajujejo na čim višji ravni oba vidika, saj opaža, da se mora marsikdo enostavno odločiti, ali se bo posvetil študiju ali pa treniranju. Teh pa ni in ne more biti na tej podelitvi, je grenko ugotavljal. Vzroke je iskal globlje in zatrdil, da na osnovni šoli ni pravih pogojev za gibalno dejavnost, na višji srednji šoli pa nato za študij. Spraševal se je namreč, zakaj naša slovenska šola v Italiji še ni zagrabila za možnost, ki jo nudi zakonodaja in odprla športno smer na višji srednji šoli. Zaželel pa si je tudi, da bi bili mladi, ki želijo biti kandidati za nagrado Šport in šola, obravnavani takole, da bi jim poleg zahtevnih aktivnosti ostalo tudi nekaj prostega časa.
HC

OPČINE / Ob dnevu varčevanja: nagrade Šport in šola

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme