Očarljiva Joss Stone v objemu morske sapice

Piše: Kat Fotografije: Manuel Demori

Gradež Koncert na jezu Nazario Sauro

Joss Stone se je letos, ob 20. obletnici izida svojega platinastega prvenca The Soul Sessions, vrnila v Italijo in v ponedeljek, 10. julija, na jezu Nazario Sauro v Gradežu ustvarila čaroben večer, ki je spadal v program Grado Festival Ospiti D’Autore. Ploščo The Soul Sessions je izdala, ko je bila stara le šestnajst let. Izbor pesmi, ki jih je ponudila občinstvu v Gradežu, je obsegal njene hite, ki vsakič pritegnejo množice ljubiteljev glasbe, in vrsto romantičnih balad, ki vsakomur segrejejo dušo.

Plavolasa kantavtorica iz Devona (Združeno kraljestvo) se od izdaje svojega prvenca nikoli ni ustavila, od leta 2003 je namreč izdala sedem studijskih albumov, prodanih v več kot 12 milijonih izvodov po vsem svetu. Po The Soul Sessions je začela raziskovati različne glasbene sloge, pri čemer je navdih črpala iz reggaeja, world music in hip hopa, v ospredju pa je vseskozi bil njen krasni glas. V svoji karieri je nastopila z glasbenimi legendami, kot so James Brown, Herbie Hancock, Stevie Wonder, Gladys Knight, Sting, Van Morrison in Melissa Etheridge. Poleg tega je sodelovala pri snemanju plošč številnih najboljših svetovnih glasbenikov, kot so Jeff Beck, Mick Jagger in Damien Marley. V zadnjem desetletju je Joss, poleg pisanja in snemanja nove glasbe, leta 2014 začela svetovno turnejo Total World Tour, na kateri je koncertirala s krajevnimi glasbeniki v več kot 200 državah. Poleg tega je ustanovila tudi fundacijo Joss Stone Foundation, ki sodeluje z mrežo dobrodelnih organizacij na področju kulture. Za leto 2023 ima že pripravljenih veliko koncertov, v West Endu pa bo debitiral tudi muzikal The Time Traveller’s Wife, za katerega je napisala glasbo in besedilo skupaj z dolgoletnim sodelavcem Davom Stewartom.

Joss Stone, dvakratna dobitnica nagrad Brit Award in Grammy, je nedvomno ena najbolj kultnih soul pevk sodobnega časa, vokalistka in skladateljica, katere izjemna kariera traja že dve desetletji. V soparnem večeru v Gradežu, na kraju, kjer se morski valovi bučno zaletavajo v pečine in vonj po morju polni zrak in omamlja um, sprošča in vzpostavlja dobro razpoloženje, je stopila na oder v dolgi modri obleki in bosih nog. Že po prvih notah je povsem očarala navzoče. Predstavila se je z začetnim venčkom pesmi, nato pa z uspešnico Super Duper Love. Z občinstvom je vzpostavila sproščen, prijateljski odnos. Prisotne je vodila v izvirnem glasbenem pogovoru in se veselila svežega morskega zraku, ki pa ni bil dovolj hladen, še posebno ne, ko je ozračje vžgala s svojo Fell In Love With A Boy. Sledile so še pesmi Jet Leg, Proper Nice, Tell Me Bout It, venček pesmi Reggae Medley in številne druge do Karma or Spell On You in zadnje Some Kind Of Wonderful.

Joss Stone tudi tokrat ni razočarala oboževalcev. S svojim močnim soul glasom je prevzela, suvereno in elegantno je obvladala oder in tako uvedla gradeško festivalsko dogajanje, ki se bo nadaljevalo s koncerti skupine Santi Francesi (16.  julij), Tonyja Hadleyja (17. julija), Fabia Concata (19. julija), glasbenika Dardust (25. julija), Johnsona Righeire z orkestrom Sinfonico Honolulu (1. avgusta) in nazadnje s koncertom Andree Morriconeja (5. avgusta). V Gradežu se s številnimi koncerti tudi letos obeta vroče glasbeno poletje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme