Novo laskavo priznanje za Caterino Sinigoi

Govoriti o smučanju na pragu poletja se zdi kot obravnavati lanski sneg, pa vendar … Na Kaninu še smučajo, v prejšnjih dneh pa je novo laskavo priznanje doživela mlada alpska smučarka Devina, mlajša mladinka Caterina Sinigoi, letnik 2003. Že nekaj sezon opozarja nase z odmevnimi rezultati v mladinskih kategorijah v deželnem in vsedržavnem merilu, nazadnje pa jo je pred dvema tednoma (z objavo v uradnem sporočilu predsednika Flavia Rode) zveza zimskih športov FISI uvrstila na seznam devetih mladih smučark, zanimivih za državno reprezentanco tehničnih disciplin. Na spisku je iz Furlanije Julijske krajine še štiri leta starejša Lara Della Mea, ki se že lahko ponaša z nastopi na svetovnem pokalu.
Članica Smučarskega kluba Devin je zelo dobro smučala in pokazala pričakovan napredek v sezoni, ki so jo morali marca predčasno prekiniti in zapreti zaradi izrednih razmer. Julija bo dopolnila 17 let in je v deveterici izbrank druga najmlajša. Od tekmovalk svojega letnika je dijakinja znanstvenega liceja Franceta Prešerna v Trstu, doma iz Sesljana, ena najboljših v Italiji, posebej v slalomu. Vrsto let izstopa poleg po nadarjenosti tudi po prizadevnosti in predanosti, za sabo ima pozitiven zgled v družini, iz katere se je na svetovno raven v jadranju prebila tudi starejša sestra Giorgia. Caterina je zrasla v gibanju zamejske smučarske srenje, z otroškimi tečaji in združenimi tekmovalnimi skupinami, njen trener je Aleš Sever. Ponos ob novici je poleg domačega okolja, s predsednikom SK Devin Dariom Štolfo na čelu, izrazil tudi deželni odbor smučarske zveze.
Prisotnost na seznamu obetavnih smučark pomeni, da bodo Sinigoievo opazovali reprezentančni trenerji. Z njimi in z ostalimi kandidatkami bo občasno tudi trenirala. Sicer bo kot Devinova članica nadaljevala naskakovanje načrtovanih ciljev, zagotovo pa ji bo vpoklic dal novega elana in naložil dodatnih odgovornosti. Pri tem naj zapišemo, kot vedno, ko gre za najstnike, da je pot do slave vedno zelo dolga in strma in da se je kaže lotiti kar se da neobremenjeno. Vrhunski šport je zahtevna zadeva, včasih krut, o uspehu in neuspehu večkrat odločajo malenkosti, tudi sreča. Verjamemo, da bo Caterina še naprej pristopala sproščeno, četudi maksimalno zavzeto, mi – in vsa športna skupnost Slovencev v Italiji – pa jo bomo podpirali in navijali zanjo.
HC

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme