Novi novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje izpovedal vero in prisegel zvestobo papežu

V novomeški stolnici je danes potekal eden od večjih dogodkov pred posvečenjem novega novomeškega škoda Andreja Sajeta. Ta je v skladu s cerkvenim pravom v navzočnosti vernikov, duhovnikov in apostolskega nuncija Jean-Mariea Speicha znova izpovedal vero ter prisegel zvestobo papežu in Cerkvi. Prisegel je, da bo služil ljudem in vodil duhovnike.

Novega škofa je med obredom v imenu duhovnikov v škofiji nagovoril župnik župnije Mokronog Klavdio Peterca in mu izrekel dobrodošlico. Kot je dejal, od novega škofa pričakujejo samo dve stvari, to sta, da jih še bolj poveže in da jih na novo navduši za evangelij. Do zdaj je po njegovih besedah z ozemlja novomeške škofije prišlo kar nekaj dobrih škofov, zato ni razloga, da ne bi bilo tako tudi v tem primeru.

V izpovedi vere, ki jo cerkveno pravo zahteva tudi pred posvetitvijo v škofa, je Saje v navzočnosti apostolskega nuncija in upokojenega novomeškega škofa Andreja Glavana izrazil vero v Boga, nauk Svetega pisma in Cerkve. Prisegel je zvestobo papežu, poudaril, da bo ohranjal nauk edinosti Cerkve, služil ljudem ter spremljal in vodil duhovnike pri njihovem delu.

Papež Frančišek je Sajeta za novega novomeškega škofa imenoval junija letos, slabi dve leti po tistem, ko mu je Glavan v skladu s cerkveno tradicijo ponudil svoj odstop, ker je dopolnil 75 let. Saje, ki bo v škofa slovesno posvečen 26. septembra, si je za škofovsko geslo izbral stavek Živimo po duhu.

(foto: Škofija Novo Mesto)

Preberi tudi

Končno so počitnice spet tu!

Kristjani in družba

Dobrodelno okrog Slovenije za srečo otrok

Kristjani in družba

Umrl je msgr. Oskar Simčič

Aktualno

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme