Neumestna kontestacija ministrice Novakove na letošnji bazoviški proslavi

Na slovesnosti so namreč nekateri nostalgiki in predstavniki borčevskih organizacij iz Slovenije namenili glasne žvižge ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmili Novak. Z urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu so sporočili, da incident obžalujejo. Žaljenje ministrice je nesprejemljivo izrabljanje spominske slovesnosti za nestrpno izražanje dnevnopolitičnih stališč, ki ustvarja neprimerno podobo Slovenije v tujini. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu tako odločno odklanja, “da bi katerakoli politična opcija izrabljala spominske dogodke za svoje politične namene, ki niso v interesu slovenske manjšine v Italiji”.

Drugače pa je slovesnost letos zaživela zlasti v želji, da bi spomenik bazoviškim junakom postati spomenik državnega pomena ter da bi dosegli revizijo t.i. prvega tržaškega procesa, na katerem je bila četverica obsojena, in proglasiti junake za nedolžne. Predsednik odbora za proslavo bazoviških junakov Milan Pahor je na slovesnosti tudi poudaril, da bi morala država hkrati omogočiti prost dostop do obeležja obsojencem t.i. drugega tržaškega procesa leta 1941, ki so bili usmrčeni na Opčinah na kraju, kjer je še danes strelišče.

V svojem nagovoru je ministrica Novakova izpostavila, da je bil upor proti fašizmu povsem razumljiv in upravičen, saj je Slovencem odvzel pravico do uporabe slovenskega jezika, kulture in celo do imen, ki so jim bila dana ob rojstvu. Z vstopom Slovenije v EU so državne meje izgubile trdoto in vrata sodelovanja so se po besedah ministrice odprla vsem, ki v tem vidijo nove priložnosti in možnosti bolj kakovostnega in prijaznejšega sobivanja ter boljše medsebojne odnose med državama. Veseli jo, da se sodelovanje in medsebojno spoštovanje izboljšujeta. Žal je na nekaterih območjih, predvsem v Reziji, tudi nekaj primerov nestrpnosti, ki pa ne smejo postati povod za nova zaostrovanja in poglabljanja razlik, saj ena sama iskra lahko zaneti velik požar, ki ga je težko pogasiti, je dejala Novakova.

Osrednja govornika v Bazovici sta letos bila tržaški zgodovinar Franco Cecotti in goriški slovenski kulturni delavec Igor Komel.

Tokratno slovesnost na gmajni v spomin na bazoviške junake si bo slovenska narodna skupnost v Italiji dolgo zapomnila.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme