Nemški rokerji Scorpions so nastopili v Sloveniji

V petek, 8. junija, smo si v Areni Stožice ogledali prvi slovenski koncert nemške rock skupine iz Hannovra, Scorpions. V obupnem deževnem vremenu smo se napotili v Ljubljano na enega prvih koncertov z zadnje turneje Crazy World Tour. Prvotno bi sicer koncert moral biti decembra lani, a so ga zaradi bolezni pevca Klausa Meineja morali prestaviti.
Zadnjič sem skupino Scorpions videla v Trstu, v dvorani Pala Rubini, in sicer 13. novembra 2015, isti večer, ko so na šestih prizoriščih v Parizu islamski teroristi ubili skupaj 130 ljudi. Največ smrtnih žrtev (90) je terjal napad na klub Bataclan, kjer so nastopali Američani Eagles of death metal. Ob spominu na tisti večer, ko sem v Trstu veselo uživala ob poslušanju pesmi, ki so ustvarile zgodovino rock glasbe, istočasno pa je v Parizu ugašalo toliko mladih življenj, me vsakič stisne pri srcu, zato bodo pevci skupine Scorpions in njihove pesmi vedno imele poseben prostor v moji duši. Pred Nemci so na oder najprej stopili glasbeniki slovenske rock-blues zasedbe Stray Train, ki je nastala leta 2015 in se počasi prebija med svetovno elito še posebno s svojo zadnjo ploščo Blues From Hell … The Legend Of The Courageous Five. 25-minutni nastop Stray Train je bil kljub slabemu ozvočenju in odmevanju – posledica slabe akustike v dvorani – na visoki ravni. Glasbeniki so suvereno in samozavestno nastopili in prisotne primerno ogreli za velik show skupine Scorpions.
Točno ob 21. uri se je začelo: najprej je zavesa z napisom “Scorpions – ‘Crazy World’”, ki je bila razpotegnjena čez celoten oder, padla in razkrila sloviti “catwalk” oder. Sedemdesetletni “fantje” so na oder med uvodno skladbo Crazy World dobesedno skočili iz virtualnega helikopterja in prvič navdušili. Občinstvo so najprej pozdravili s skladbo Going Out With A Bang. Od tržaškega koncerta band ni objavil nobene nove plošče, zato je bil, kot po mojih pričakovanjih, koncert prava fotokopija tistega iz leta 2015. Edina razlika (pa še kakšna razlika!) je bila v zasedbi: na bobnih je Jamesa Kottaka zamenjal Mikkey Dee, ki se je skupini Scorpions pridružil pred približno dobrim letom (zanj je to prva turneja s skupino Scorpions), pred tem pa je igral z Lemmyjem v bandu Motörhead.
Med pesmijo Make It Real so se prisotni, v sicer le na pol zasedeni dvorani, navdušili, ko so se na velikih zaslonih za odrom prikazale slovenska zastava in temne silhuete glasbenikov. Sledila je še Is There Anybody There in že je nastopil čas za prvo pavzo, med katero je Klaus Meine pozdravil občinstvo. Med pesmijo The Zoo je svojim fanom vrgel kar nekaj desetin bobnarskih palic, kitarist Matthias Jabs pa je izvedel dober solo s pomočjo naprave “talkbox”. Med čisto nostalgičnim delom koncerta so se Scorpionsi spominjali svoje mladosti s serijo pesmi iz 70. let prejšnjega stoletja: Top Of The Bill, Steamrock Fever, Speedy’s Coming, Catch Your Train.
Veliko navdušenje so Stožice izkazale po skladbah Follow Your Heart, Eye of the Storm in Send Me An Angel in seveda po legendarni zimzeleni uspešnici Wind Of Change, med katero je Meine obrnil mikrofon nad evforično občinstvo, ki je enoglasno zapelo in neizmerno uživalo v ritmih ene najbolj prepoznavnih rockerskih balad vseh časov. Aplavz se je tedaj spremenil v ploskanje po ritmu bobnov: prišel je čas za solo bobnarsko točko Mikkeyja Deeja. Bobni, ki so bili pritrjeni na veliko ploščo in so viseli na verigah, so se dvignili visoko. Vsakokrat, ko je Mikkey Dee udaril na boben, se je na ekranih pokazala naslovnica ene izmed plošč iz dolge kariere skupine Scorpions. Dee je gotovo dokazal, da je več kot odlično zamenjal svojega predhodnika Jamesa Kottaka, ki so ga iz skupine “odpustili” zaradi težav z alkoholom, in je s svojo točko marsikoga med obiskovalci povsem presenetil. Koncert se je že bližal koncu. Med skladbo Blackout je kitarist Rudolf Schenker končno imel možnost zaigrati na svojo posebno kitaro, iz katere je, kot iz izpušne cevi avtomobila, uhajal gost dim. S skladbo Big City Nights so Scorpions pozdravili svoje fane in zapustili oder, a kot vsakič, nam jih je uspelo priklicati nazaj. Za “bis” so nam zaigrali še izjemno balado Still Loving You, dokončno pa so se od nas poslovili z najbolj udarno in dinamično skladbo večera Rock You Like A Hurricane.
Zvok morda res ni bil idealen, pevca je bilo na trenutke kar težko razumeti, in čeprav dvorana ni bila nabito polna, je med koncertom vseeno vladalo navdušenje. Scorpions nas s svojimi dolgoletnimi glasbenimi izkušnjami tudi tokrat niso razočarali. Koncert je bil pravi show in vsi smo Areno Stožice zapustili z velikim zadovoljstvom, z dušo, prepojeno s hvaležnostjo in seveda z dobro glasbo.

(FOTO Manuel Demori)

Piše Katja Ferletič: Ljubljana / Arena Stožice

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme