Kaj so tkivne soli in kako jih lahko uporabljamo doma?

Piše: Erika Brajnik

Naturopatski nasveti (484)

Poznamo dvanajst dinamiziranih tkivnih soli, razredčenih po določenih naravnih kriterijih, ki se v naturopatiji in naravni medicini uporabljajo za vzpostavljanje ravnovesja ter s tem zdravja v telesu. 

Dr. Schüssler (1821–1898) je trdil, da tkiva zbolijo, ker celicam, ki jih sestavljajo, zmanjka ali primanjkuje določenega minerala (soli), ki bi moral biti prisoten za vzdrževanje normalne homeostaze tkiva. Iz analize, ki jo je sam izvedel na človeškem pepelu, je ugotovil, da človeško telo vsebuje dvanajst osnovnih soli in samo idealno razmerje med njimi zagotavlja pravilno delovanje celic in zdravje v telesu.

Tkivne soli so razredčene zato, da se lažje vsrkajo v kri in tako preidejo prek sluznice neposredno skozi celične membrane v telo, kamor ponesejo “sporočilo soli”, in sicer točno tja, kamor je to potrebno. Tkivne soli ne odpravijo vrzeli pomanjkanja minerala, ampak nudijo telesu “informacijo o znanju”, da lahko bolje razume in uporabi vse minerale, ki so že prisotni v njem, in tako bolje vsrka vse minerale, ki so v hrani. Skratka, telo bolje izkoristi vsak mineral, ki ga ima na razpolago, saj se nauči vseh načinov njegove uporabe – to je glavna naloga tkivnih soli. S to “informacijo” telo in celice spodbudijo, da se naučijo, kako vsrkati minerale v dovoljšni količini in harmonično, ter da se tudi zaloge minerala v telesu uravnajo. Tkivne soli so mikronutrient in jih lahko uporabljamo sočasno z makronutrientom, to pri osteoporozi na primer pomeni kalcij, ki se mu dodajo tkivne soli kalcija, da se ta bolje vsrka. V prodaji se soli dobijo v obliki tablet. V naturopatski praksi se svetujejo vedno v sklopu uravnotežene prehrane in celostne naturopatske obravnave, nikdar kot monoterapija. 

/ dalje

Preberi tudi

Teorija tekočin – toksemija srca

Naturopatski nasveti

Zeleno zlato

Naturopatski nasveti

Zeleno zlato

09.02.2024
Calcium Sulfuricum

Naturopatski nasveti

Calcium Sulfuricum

27.06.2024
Ho’oponopono

Naturopatski nasveti

Ho’oponopono

16.02.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme