Toksemija vranice/slinavke – teorija tekočin

Piše: Erika Brajnik

Naturopatski nasveti (476)

Vranica/slinavka je po tradicionalni kitajski medicini povezana z vsemi procesi, ki v telesu nadzorujejo presnovo sladkorjev, vezano na glikemični indeks živil in na inzulinsko nihanje, ki ga v telesu sprožijo. Njen podorgan je želodec. Ljudje smo vsejedi, ko pa pretiravamo s sladkim in sadjem, takrat si pridelamo vranični deficit. Tekočina, ki se ob vraničnem deficitu proizvaja v neustreznih količinah, je kloridna kislina, ki je je lahko preveč ali premalo. To je želodčna kislina, ki bi morala razkužiti predelano hrano v želodcu, da gre lahko varno naprej skozi prebavni trakt. Če je te kisline preveč, jo čutimo, ker moramo spati s privzdignjenim vzglavnikom, če je je premalo, pa je ne čutimo, ampak se nam po jedi napihne trebuh. Navadno ima velika večina ljudi te kisline premalo. Vpliva tudi na pH ust, tako da se zaradi želodca spremeni pH v njih in vpliva na pretirano proizvodnjo kariesa, parodontozo, afte, labialni herpes idr.

Po tradicionalni kitajski medicini je vranica/slinavka organ, označen z rdečo barvo, in prav vsi rdeči znaki na telesu (rdeče pike) govorijo o toksemiji vranice. To pomeni, da je ta šibka, s takimi pikami se namreč ne rodimo, ampak nastanejo v času življenja.

Vranica/slinavka je žleza, povezana je z ostalimi žlezami telesa in bezgavkami. Tekočina, ki se upočasni ob šibki vranici/slinavki, je limfa, ki se začne nabirati kot celulit po telesu, ko je prepočasna. Tudi vezivno tkivo zaradi šibke vranice oslabi, postane bolj mlahavo, izgubi elastičnost in prožnost, kar se kaže v prevelikem številu gub, krčnih žil, počenih kapilar, herniji, sesedanju mehurja, maternice itd.

Ko takšno stanje pretiranega vnosa sladkorjev vztraja, nastopijo bolezni, kot so: gastritis, diabetes, demenca, Alzheimer (ki mu rečemo tudi diabetes tipa 3) idr.

/ dalje

Preberi tudi

Ferrum Phosphoricum

Naturopatski nasveti

Ferrum Phosphoricum

05.07.2024
Zeleno zlato

Naturopatski nasveti

Zeleno zlato

26.01.2024
Oddaljenost od narave

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme