Naturopatski nasveti (467)

Piše: Erika Brajnik

ZELENO ZLATO

V tem letnem času, po praznikih, je vredno okrepiti prebavo in s tem celotni imunski sistem. Toplo svetujem smuti iz spodnjih živil.

Zelje: vsebuje več železa kot meso; je močan antioksidant s 45 tipi flavonoidov, med katerimi je kvercetin; vsebuje ogromno vlaknin, porcija kar 5 % dnevnega vnosa; krepi imunski sistem; niža krvni tlak, ker vsebuje glutaminsko kislino; ščiti srce in ožilje, ker aktivira protein, ki čisti maščobe iz žil; je poln omega 3, kar 120 ml, in omega 6, kar 92 ml na porcijo; vsebuje veliko kalcija, na 100 g kar 72 mg.

Kodrolistni ohrovt: je bogat vir železa. Ohrovt vsebuje več železa kot govedina. Železo je bistvenega pomena za tvorbo hemoglobina in encimov, celično rast, pravilno delovanje jeter, prenos kisika. Ima tudi pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema ter prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Je bogat vir vitamina K. Živila z visoko vsebnostjo vitamina K ščitijo pred različnimi vrstami raka. Prav tako je vitamin K potreben za najrazličnejše telesne funkcije, zdrave kosti in preprečevanje strjevanja krvi. Večji vnos vitamina K lahko pomaga tudi ljudem, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo. Je bogat vir antioksidantov. Karotenoidi in flavonoidi ščitijo pred različnimi vrstami raka. Je odlična protivnetna hrana. Ena skodelica ohrovta nas napolni z 10 % priporočenega dnevnega vnosa maščobnih kislin omega 3, ki pomagajo proti artritisu, astmi in avtoimunskim boleznim.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (473)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (474)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme