Naturopatski nasveti (463)

Piše: Erika Brajnik Fotografije: Designed by Freepik

APATIČNI DOJENČKI

Ta teden je bila pri meni na pregledu vzgojiteljica, ki ima 35 let delovne dobe v vrtcu in dela z dojenčki. Potožila mi je, da je v vrtcih vsako leto huje, da mladi starši ne poznajo več osnovnih načel in vrednot. Navedla mi je konkreten primer, kako 16-mesečni dojenčki sploh ne zanjo še jesti in gristi hrane, nimajo koordinacije in so gibalno slabo razviti.

Kaj se dandanes dogaja? Starši, stari od 20 do 30 let, so dejansko odvisni od interneta. Stalno so na telefonu in se ne znajo žrtvovati. Nekoč so se vrednote, načela in navade prenašale po ustnem izročilu iz roda v rod. Dandanes se je to izgubilo, za pomoč se ne vpraša več mame ali none, komunikacija je zelo slaba, vse se najprej pogleda na splet. Splet vsebuje veliko informacij, ki so lahko prave ali napačne. Težko je oceniti kakovost, če je nekdo nevešč in neved.

Mama ali nona bo podala določen nasvet iz izkušenj, vezanih na domači kraj, toplino, ljubezen. Tega internet NIMA!

Delovno okolje je vedno bolj neizprosno in nehumano, tako da dopušča izkoriščanje delovne sile in izgorelost. Novodobnim mamam ne preostaja drugega kot otroku pustiti prenosni telefon in risanke, da dajo mir in ne jočejo. Tako postane otrok odvisen od droge, ki jo predstavlja prenosni telefon.

Poleg tega mlade mame redko kuhajo, na splošno ne zanjo kuhati. Otroka dojijo po dve leti, kar naj bi bilo zdravo. Hranijo jih z gosto hrano, dajo jim čokolino, kašice … vse kupljeno. Ni domače mineštre, domačih klobas, zelja, riža … Otroci ne znajo žvečiti! Ni jim treba!

Vse to početje in razmišljanje podpihuje vranični deficit, ki oddaljuje človeka od svojega bistva. To predstavlja resno grožnjo za premoč umetne inteligence.

Človek mora ostati človek. Human, povezan z zemljo in tradicijo, predvsem pa zvest načelom in vrednotam. Le tako bo ostal močan in ga ne bo premagala umetna inteligenca.

Iščimo zdravje!

www.saeka.si

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (472)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (481)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (473)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme