Naturopatski nasveti (460)

Piše: Erika Brajnik

ARTERIOSKLEROZA

Če se natrijev obroč pojavi v starosti, lahko tudi izgine, torej elastičnost žil lahko izboljšamo. Pri tem je pomemben drugi faktor, ki sestavlja plak, to je maščoba, holesterol. Zelo zmotno je prepričanje, da v tem primeru ne smemo uživati jajc, saj je produkcija holesterola endogena, torej ga proizvajajo zamaščena jetra. Jajce, ki vsebuje holesterol, ne zabaše jeter in ne dvigne holesterola v krvi. Holesterol v krvi dvignejo živila, ki obremenjujejo jetra, na primer: kava, čokolada, slabe maščobe, beli kruh, sir idr. Procesirana živila, kot na primer: piškoti, čokolatini, razni sladki ali slani prigrizki, tudi zelo obremenjujejo jetra.

Najbolje za srce in ožilje je, da uživamo živila, ki nam jih da neposredno narava, to so sadje in zelenjava, česen, čebula, por … To nam čisti žile in skrbi, da bo naše srce prav delovalo in bodo naše žile zdrave in elastične.

Čebula, Allium cepa, je polna vitaminov, mineralov, magnezija, cinka itd. Deluje antiseptično, odpravlja sluzi iz telesa, krepi imunski sistem, je protivnetna in niža krvni sladkor. To velja ob predpostavki, da se uživa surovo.

Klinične študije kažejo, da je čebula odlično protivnetno živilo, kar nedvomno pripomore pri zaviranju nastanka raka. Poleg tega redči kri in je zato blagoslov za srce in ožilje, saj preprečuje nastanek krvnih strdkov. Ker čebula deluje protivnetno, blaži vnetne težave s sklepi pri boleznih, kot je artritis ali revma. Ponovno poudarjam, da je zelo pomembno, da uživamo surovo čebulo.

Zakaj nas pečejo oči, ko režemo čebulo? Ker vsebuje žveplene komponente, ki čistijo sluz in toksine iz telesa, hkrati pa tudi sprožijo solzenje oči. Čebula deluje tudi protiparazitno in je naraven antibiotik, podobno kot česen.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (477)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (474)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (478)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (476)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme