Naturopatski nasveti (459)

Piše: Erika Brajnik

ARTERIOSKLEROZA

Arterioskleroza je stanje, ko arterije postanejo trde in polne plakov. To stanje je zelo nevarno za srce, ožilje, možgane in celotno telo.

Navadno se arterioskleroza pojavi v tretjem življenjskem obdobju, tudi zaradi napačnega načina prehranjevanja. Res je, da na zdravje kar v 80 % vpliva naš stil življenja, kamor prištevamo: prehrano, spanje in športno aktivnost. Kaj pa genetika? Lahko rečemo, da je nekaj ljudi, ki se rodijo s trdimi žilami.

Ko pri mladi osebi na irisu vidimo natrijev obroč, to je beli obroč na skrajnem robu šarenice, takrat vemo, da se je oseba rodila s predispozicijo za krčne žile ter da so njegove žile manj elastične in prožne od nekoga drugega.

Mar lahko postane genetska predispozicija tudi dispozicija? Da, če jo aktiviramo. Kako aktiviramo trdoto žil? Na trdoto žil vplivajo ioni kalcija. Calcium fluoratum zelo pomaga omehčati trde žile. Zakaj pa postanejo vedno bolj trde? Prav zaradi nepravilne absorpcije kalcija. V plaku so poleg maščobe tudi bele krvničke – levkociti. Ti se proizvajajo ob vnetju v telesu. In kdaj se telo vname? Ko se zakisamo! Zdrava večerja je tista, ki najbolj vpliva na naše zdravje, zato mora vedno biti alkalna oz. bazična. Zakaj? Zaradi fiziologije telesa, saj se absorpcija v telesu izvaja 100-% v prvi polovici dneva, zvečer pa samo 30-%. To pomeni, da če večerjamo pozno in so za nameček na krožniku za večerjo še ogljikovi hidrati, nas ti zakisajo in tako sprožijo vnetje v telesu. Ko je telo vneto, se aktivirajo bele krvničke, ki želijo vnetje “zakrpati”. Na takšen način postaja žila vedno bolj trda, manj elastična in prožna.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (479)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (471)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (469)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme